Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як діє нова шахрайська схема у WhatsApp, що перекочувала з Телеграму

Як діє нова шахрайська схема у WhatsApp, що перекочувала з Телеграму

Блоги
Укрінформ
Як не потрапити на гачок шахраїв? Насамперед, не вірте у «легкі гроші»...

Десятки користувачів отримали повідомлення у месенджері WhatsApp з пропозицією віддаленої роботи, для якої потрібно тільки телефон з доступом до інтернету.

Оскільки розсилка масова, то шахраї можуть представлятися від різних медіа або великих компаній. Повідомлення приходять з індонезійських, ангольських та в’єтнамських номерів, але українською мовою машинного перекладу. Мовляв робота – не бий лежачого: полайкати відео в ТікТок чи Ютуб. За це пропонують від 800 грн в день і більше. Це шахраї.

А далі – залежно від шахраїв – можуть бути такі схеми:

1. Вам пропонують скинути першу оплату на картку. Ви надаєте номер. Шахраї можуть навіть надіслати перші 100 чи 1000 грн. Причому, якщо ви зробили умовно роботи на 100 грн, вам надішлють 150 грн, якщо обіцяли 800, то скинуть 1000 – так втираються в довіру. Коло заробітку коштів проходить 3-4 рази. Коли жертва має довіру до шахраїв, починається «справжня гра». Зокрема, на певному етапі шахраї пропонують перевести певну суму, щоб отримати вдвічі більше – от є така можливість для тих, хто добре виконує свою роботу. Люди, які уже отримували кошти від шахраїв, не підозрюють, що це схема заради заволодіння коштами жертви. Люди скидають 30-50 тисяч у бажанні отримати вдвічі більше, проте шахраї просто зникають. Про цю схему писали фахівці Cybersecurity news, адже кілька місяців тому вона масово поширювалася в Індії. Початок – точно такий же, як і в повідомленнях, спрямованих на українців.

2. Вам пропонують зареєструватися на певному сайті. Щоб зареєструватися, треба підтвердити, що ви серйозно ставитеся до роботи, і покласти на депозит на цьому сайті, наприклад, 800 чи 1000 грн. Звісно ж, «ніхто не має доступу до цих коштів, а якщо ти добре виконуватимеш свою роботу, то депозит подвоюється».

3. Вас із WhatsApp переводять у Телеграм, де пропонують заповнити певну інформацію, а також треба надати номер картки, CVV-код та термін дії картки. Максимально проста фішингова схема, але через те, що перед цим була переписка, де «менеджер» пояснював-розказував-запитував, то користувачі, на жаль, часто діляться такими даними.

Як не потрапити на гачок шахраїв?

► Не вірте у «легкі гроші». Має бути причина, якщо хтось платить дорого за виконання простих завдань.

► Не здійснюйте жодних платежів без перевірки: хто це? Що це за компанія? Які про неї відгуки в інтернеті? Або надсилайте нам на перевірку.

► Ніколи не давайте особисту інформацію незнайомцям у соціальних мережах.

► Ставте якомога більше запитань – шахраї на певному етапі починають тиснути, щоб ви зареєструвалися, надали свої дані – або просто зникають.

► Розкажіть своїм друзям, родині та колегам про такі види шахрайства.

НотаЄнота
FB

НотаЄнота - фактчекінгова ініціатива, яка спростовує фейки, розповідає про те, як працюють маніпуляції та шахрайські схеми. Керівниця ініціативи - Альона Романюк.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-