Уряд вніс зміни до програми доступних кредитів

Уряд вніс зміни до програми доступних кредитів

Укрінформ
Кабінет Міністрів переглянув деякі параметри програми «Доступні кредити 5-7-9%»; серед новацій – скорочення до 5 млн грн максимальної суми кредиту на фінансування оборотного капіталу, а також обмеження розміру маржі банків.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Міністерства економіки

Зазначається, що рішення було затверджене на засіданні уряду 30 квітня 2024 року.

"Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва, який визначає параметри програми «Доступні кредити 5-7-9%». Зокрема, було знижено максимальну суму кредитування на цілі фінансування оборотного капіталу до 5 млн грн. Ліміти на інвестиційні цілі залишаються без змін, зокрема для підприємств переробної промисловості вони становлять 150 млн грн", - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Зовнішні кредити та програми МВФ - це ще не гарантія успіху, як показує приклад України

Крім того, уряд змінив ліміт кредитування галузі тваринництва, збільшивши його до 150 млн грн.

«В умовах, коли Нацбанк поступово зменшує облікову ставку, обігові кошти стають доступнішими на ринкових умовах. Відповідно, уряд модернізує програму “5-7-9%” таким чином, аби перефокусувати цей вид державної підтримки на інвестиційне кредитування. Залучення інвестицій у реальний сектор є одним з ключових напрямків політики «Зроблено в Україні», - прокоментувала заступниця міністра економіки України Надія Бігун.

Водночас уряд обмежив розмір маржі банків, які працюють з позичальниками за програмою «Доступні кредити 5-7-9%». За оцінками міністерства, це дозволить вивільнити 3 млрд грн і направити ці кошти безпосередньо на кредитування бізнесу.

Читайте також: Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5%

«Уряд має збалансувати прибуток банків до ринкового рівня та перенаправити фінансовий ресурс, який вивільнився, на розширення програми «Доступні кредити 5-7-9%», тобто на кредитування бізнесу, що розширює своє виробництво», - резюмувала Бігун.

Як повідомлялось, торік за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» українському бізнесу 90% нових кредитів бізнесу в країні. Водночас частка кредитів на інвестиційні цілі за програмою становила лише близько 12%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-