Україні потрібно напрацювати умови для привабливості інвестицій у біометан - Міненерго

Україні потрібно напрацювати умови для привабливості інвестицій у біометан - Міненерго

Укрінформ
В Україні створено технічні умови для розвитку виробництва біометану, іншою умовою є напрацювання умов для привабливості інвестицій у цю галузь.

Про це сказав заступник міністра енергетики Микола Колісник під час Першого українського форуму з біометану, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Він нагадав, що для операторів газорозподільчих мереж створені умови для швидкого під'єднання виробників біометану до системи транспортування газу.

"Інший момент - питання інвестицій у біометан, щоб вони були більш ефективними та рентабельними. На сьогодні у нас є пропозиції від сільського господарства щодо налаштування їхніх бізнес-процесів", - сказав Колісник.

Крім того, іноземні інвестори також мають бути впевнені, що їхні інвестиції будуть рентабельними.

Читайте також: Виробництво біометану має потенціал потужного зростання - Герус

За словами заступника міністра, для України біометан відіграє стратегічну роль і має бути конкурентно спроможним та привабливим порівняно з іншими енергоносіями. Серед потенційних способів привабити виробників Колісник назвав знижки на обладнання через механізм рефінансування.

"Перевага біометану в тому, що його можна виробляти в кожній зоні, де є розподільчі мережі. Звичайно, природний газ є важливим, але з біометаном ми отримуємо додаткові можливості й виробників, які можуть виробляти його будь-де", - сказав Колісник.

Перший український форум з біометану організований Комітетом Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, Групою Нафтогаз та за підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління».

Читайте також: Держенергоефективності працює над розробкою реєстру біометану

Як повідомлялося, за оцінкою експертів, за сприятливих умов виробництво біометану в Україні може сягнути 1 млрд кубометрів на рік у 2030 році, 4,5 млрд кубометрів на рік - у 2040 році та 20 млрд кубометрів на рік - у 2050 році.

Наразі триває розробка реєстру біометану, до впровадження якого експортери зможуть постачати біометан до Європи відповідно до даних Оператора ГТС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-