Із початку року бізнес продав майже 1,3 тисячі гектарів землі - Опендатабот

Із початку року бізнес продав майже 1,3 тисячі гектарів землі - Опендатабот

Укрінформ
Із моменту відкриття ринку землі для юридичних осіб бізнес продав щонайменше 342 земельні ділянки загальною площею до 1 283 га.

Про це повідомив Опендатабот, передає Укрінформ.

«Щонайменш 1 283 га продали українські компанії за майже три місяці, станом на 18 березня 2024 року. Так, після відкриття ринку землі для юридичних осіб, попри очікування, бізнес почав продавати землю, а не купляти», - йдеться в повідомленні.

Від початку 2024 року щонайменше 342 земельні ділянки були продані.

За даними Державного земельного кадастру, станом на 18 квітня в Україні налічується 271 компанія, яка має у своїй власності понад 100 га землі.

Найбільшою кількістю землі володіє агрофірма «Світанок»: понад 5 тис. га станом на середину березня цього року. На другому місці — Дружківське рудоуправління (3,3 тис. га), замикає трійцю «Землетрейд» із 3 тис. га.

На думку аналітиків, робити висновки стосовно ефективності функціонування ринку землі для юридичних осіб ще зарано, перші результати можна побачити лише через 6-12 місяців після відкриття ринку.

На даний час іноземці ані як приватні особи, ані як бенефіціари компаній, все ще не можуть придбавати українську землю.

Читайте також: Не було потреби обмежувати продаж землі 10 тисяч гектарів в одні руки - експерт

Як повідомляв Укрінформ, ринок землі в Україні офіційно стартував 1 липня 2021 року. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю могли тільки фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям.

З 1 січня 2024 року в Україні стартував другий етап ринку землі. Відтепер юридичні особи мають право купувати землі сільськогосподарського призначення. Купувати можна лише приватні земельні ділянки загальною площею не більше 10 тис. га "в одні руки".

Фото: agropolit.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-