Оборудка на мільйони: екскерівнику Чернівецької митниці і 10 спільникам повідомили про підозру

Оборудка на мільйони: екскерівнику Чернівецької митниці і 10 спільникам повідомили про підозру

Фото
Укрінформ
Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про підозру 11 членам злочинної організації, серед яких і колишній керівник та посадовці Чернівецької митниці. Їх підозрюють у завданні збитків державі на ₴290 мільйонів.

Про це у Фейсбуці повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура, передає Укрінформ.

"Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою та Національним антикорупційним бюро України викрито та припинено діяльність злочинної організації, яка включала три організовані групи, що діяли на Чернівецькій митниці. До складу злочинної організації входили 11 осіб, у тому числі колишній начальник митниці, колишній депутат Чернівецької обласної ради та ще два керівники митниці. Учасниками злочинної організації було запроваджено низку схем ухилення від сплати митних платежів, реалізація яких завдала збитків на загальну суму майже ₴290 мільйонів у вигляді несплачених податків", - йдеться у повідомленні.

Посадовців митниці та їх спільників підозрюють у тому, що протягом 2017–2019 років через пункт пропуску на румунсько-українському кордоні вантажними автомобілями ввозились комерційні товари на підставі підроблених документів. Це призводило до застосування нижчих ставок ввізного мита, зокрема нульових. У деяких випадках транспортні засоби з товарами при в'їзді на митну територію України заявлялись як порожні.

"При цьому керівництвом митниці був забезпечений позачерговий пропуск таких автомобілів та безперешкодне митне оформлення задекларованих товарів «групи прикриття». Зауважимо, що ці схеми діяли тривалий час, а її учасники поводилися цинічно та зухвало. Коли журналісти намагалися викрити діяльність злочинної організації, керівництво митниці організувало їхнє жорстоке побиття", - додають у САП.

Наразі викрито 11 членів злочинної організації, серед них три службовці Чернівецької митниці та вісім фізичних осіб. Їхні дії кваліфікують за ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 212, ч. 4 ст. 345-1, ч. 3 ст. 368, ч. 4 ст. 369 КК України.

Читайте також: Схема на ₴95 мільйонів в Укрзалізниці: про підозру повідомили ексраднику ОП та його співучасникам

Одного співорганізатора та чотирьох учасників злочинної організації затримали в порядку ст. 208 КПК України.

У відомстві зауважують, що основні докази у справі та встановлені завдані збитки здобули у співпраці з компетентними органами Туреччини, Болгарії, Румунії, Чехії та Словаччини.

Слідчі дії тривають.

Як повідомлялося, правоохоронці викрили організовану групу, що заволоділа коштами у сумі близько ₴160 мільйонів, виділеними на відновлення критичної інфраструктури Харкова.

Фото: САП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-