ЄС завершив зимовий період із рекордними запасами газу у сховищах

ЄС завершив зимовий період із рекордними запасами газу у сховищах

Укрінформ
Євросоюз пройшов зимовий період з рекордними показниками запасу газу у сховищах в 58% від їх обсягу, при цьому в українські підземні сховища закачали 2 мільярди кубометрів газу.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йдеться у заяві єврокомісара з енергетики Кадрі Сімсон з нагоди завершення зимового періоду, яка оприлюднена на сайті Європейської комісії.

«Європа виходить із другої зими з початку російського злочинного вторгнення в Україну. Незважаючи на багато побоювань, ми зараз постаємо сильнішими, ніж раніше, із більшим рівнем енергетичної безпеки й солідарності та більш «чистим» енергетичним балансом. Станом на 31 березня, коли завершився зимовий опалювальний сезон, наші газові сховища були заповнені на 58 відсотків. Це рекордно високий рівень для цієї пори року», - наголосила єврокомісар.

Вона зауважила, що такого результату вдалося досягти завдяки успішній диверсифікації постачання енергії, зусиллям бізнесу та громадян ЄС зі зниження споживання газу, а також через цільові інвестиції в розвиток поновлювальної енергетики. Саме ці три складові є в основі енергетичного плану ЄС REPowerEU, завдяки цим заходам вдалося стабілізувати енергетичний ринок та знизити ціни на газ до передвоєнного рівня. В цих умовах Європа може впевнено починати заходи із заповнення сховищ перед наступним зимовим періодом.

«Хоча ми можемо пишатися тим, як ЄС зміг подолати енергетичну кризу, не може бути місця для заспокоєності. Ми маємо продовжувати підтримувати наших громадян та нашу промисловість, а також наших українських друзів. Забезпечення енергетичної безпеки Європи та її конкурентоспроможності, зниження цін та перехід на «чисту» енергію залишаються нашим високим пріоритетом», - зазначила Сімсон.

Читайте також: У Нафтогазі кажуть, що нові правила користування підземними сховищами запрацюють із червня

У довідковій інформації Єврокомісія нагадує, що відповіддю ЄС на російське вторгнення в Україну стало ухвалення у травні 2022 року програми REPowerEU, яка дозволила покласти край залежності Європи від російського газу. Частка російського палива у загальному обсязі імпорту газу до ЄС впала з 45 відсотків у 2021 році до 24 відсотків у 2022 році й до 15 відсотків у 2023 році. Ця тенденція на повну відмову ЄС від споживання російського газу продовжується.

У кризових умовах європейці скоротили попит на газ майже на 20 відсотків, що дозволило Євросоюзу заощадити більше 107 мільярдів кубометрів газу протягом минулих 18 місяців. Водночас збільшення частки поновлювальної енергії в енергетичному європейському балансі дозволило замістити 24 мільярди кубометрів російського газу лише протягом 2023 року та одночасно значно зменшити шкідливі викиди в енергетичному секторі.

«З газовими сховищами, що заповнені на 58 відсотків станом на 1 квітня, ми зараз входимо у новий сезон закачування газу з рекордним рівнем запасів за всі часи. Європейські оператори також закачали 2 мільярди кубометрів газу в українські сховища, що надало додаткову енергетичну безпеку для Європи та дозволило допомогти нашим партнерам. Цей рівень газу у сховищах дозволяє ЄС впевнено досягати мети у 90 відсотків заповнення сховищ до 1 листопада 2024 року та вступити в зиму 2024/2025 років добре підготовленими», - йдеться в інформації Європейської комісії.

Як повідомлялося, ще перед початком повномасштабної агресії проти України Росія намагалася шантажувати країни ЄС високою залежністю від імпорту російського газу. Після російського вторгнення в Україну ціни на газ на світовому ринку досягли рекордних показників та сягали 300 євро за MWh у серпні 2022 року. Водночас з січня 2024 року ринкова ціна на газ повернулася до передвоєнних показників, та є нижчою за 30 євро за MWh.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-