Лохина стала більш прибутковою для експортерів, ніж яблуко - експерти

Лохина стала більш прибутковою для експортерів, ніж яблуко - експерти

Укрінформ
Українським садівникам у 2023 році вдалося збільшити виручку від експорту свіжої лохини до 16,5 млн дол.; дохід від продажу цієї ягоди за кордон перевищив дохід від експорту яблук.

Про це повідомляє аналітичний портал EastFruit, передає Укрінформ.

«За підсумками 2023 року свіжа лохина принесла Україні рекордну експортну виручку в 16,5 млн дол. США, що дало змогу їй уперше стати більш прибутковим для експортерів товаром, ніж яблуко. Експорт яблука за цей же період приніс українським експортерам $14,1 млн виручки»,- йдеться у повідомленні.

За інформацією EastFruit, тепер лохина поступається лише волоському горіху і замороженим ягодам і фруктам за обсягом річної виручки в плодовій групі товарів.

Читайте також: Україна збільшила експорт замороженої малини до Швейцарії на 86% - EastFruit

Експерти також зазначили, що яблуко експортується з України практично цілий рік, а сезон експорту лохини зазвичай триває з липня по жовтень, тобто обсяг виручки формується лише за 3-4 місяці.

«Лохина, безсумнівно, має великі перспективи щодо зростання споживання на світовому ринку. <...> Вона зручна для споживачів, тому що є менш швидкопсувною, ніж більшість інших ягід, і її можна вирощувати практично в будь-якій країні світу, тому що існує безліч сортів лохини, адаптованих до різних кліматичних умов”, – повідомив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Читайте також: Україна майже вп'ятеро збільшила експорт замороженої лохини до Китаю - EastFruit

Лохина, поряд із замороженою малиною, є найбільш швидкозростаючою категорією плодоовочевого експорту України. Щорічний приріст експортної виручки від цих товарів оцінюється у 22-28% на рік.

Як повідомлялось, зростання експорту лохини з України у сезоні 2023 року відбулося на тлі першого в історії зниження обсягів світової торгівлі цією ягодою.

Фото: freshfruitportal.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-