Україна майже вп'ятеро збільшила експорт замороженої лохини до Китаю - EastFruit

Україна майже вп'ятеро збільшила експорт замороженої лохини до Китаю - EastFruit

Укрінформ
Україна у січні - листопаді 2023 року збільшила експорт замороженої лохини до Китаю у 4,7 раза порівняно з аналогічним періодом торік.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє EastFruit.

Зазначається, що виручка України від експорту в цій категорії становила 3,1 млн дол. США. Україна вперше увійшла у першу сімку постачальників заморожених фруктів та ягід до Китаю і майже наздогнала Польщу, яка посідає шосту позицію.

“Найімовірніше, що практично весь обсяг експорту в цій категорії припадає на поставки замороженої лохини, і, можливо, частково, дикорослої чорниці. Річ у тім, що Україна досі не отримала можливості постачати свіжу лохину на ринок Китаю, а ось поставки замороженої лохини стали можливими кілька років тому ”, – прокоментував економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

За його словами, оскільки окремого міжнародного HS-коду для замороженої лохини поки що немає, а до цієї категорії входять також усі без винятку фрукти, включно з екзотичними, то, якщо відкинути фрукти та екзотику, Україна, скоріш за все, є наразі третім найбільшим постачальником замороженої лохини до Китаю - після Чилі та Польщі.

Читайте також: Україна цьогоріч збільшила експорт замороженої малини до США у 6 разів - EastFruit

Водночас для України у 2023 році Китай є десятим найбільшим ринком збуту в цій категорії заморожених фруктів і ягід. Головним ринком збуту залишається Польща. Аналітики проєкту не виключають, що частина польського експорту замороженої лохини до Китаю – це насправді українська ягода.

Як повідомляв Укрінформ, за підсумками 2023 року Україна увійшла до переліку десяти найбільших постачальників свіжої лохини на ринок Великої Британії, експортувавши 390 тонн, що на 11% більше, ніж торік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-