Закарпаття може повністю забезпечити приватних користувачів і бізнес сонячною електрикою - ОВА

Закарпаття може повністю забезпечити приватних користувачів і бізнес сонячною електрикою - ОВА

Укрінформ
На Закарпатті, за рахунок великої кількості встановлених приватних сонячних електростанцій, видобутою енергією від сонця можна повністю покрити потреби області в електроенергії.

Про це повідомив у Фейсбуці голова Закарпатської ОВА Віктор Микита, передає Укрінформ.

"Зараз Закарпаття - серед лідерів у країні за співвідношенням кількості генерувальних установок з виробництва електричної енергії з сонячного випромінювання у приватних домогосподарствах до кількості побутових споживачів. Станом на 1 березня 2024 року на території області в приватних домогосподарствах встановлено 4 836 генерувальних установок з виробництва електричної енергії з сонячного випромінювання", - зазначив Микита.

За його даними, сумарна потужність генерувальних установок приватних домогосподарств в області наразі становить 138 мегават.

"У пікові години літніх місяців при навантаженні Закарпаття близько 330 мегават потужністю генерації приватних домогосподарств покривається до 31% від навантаження регіону. Іншими словами, кожне домогосподарство, обладнане автономною системою енергозабезпечення власного функціонування, може забезпечити електрикою декілька сусідніх залежно від потужності", - зауважив Микита.

Читайте також: На Полтавщині будують сонячну електростанцію на території лікарні

Водночас, за його словами, на Закарпатті функціонують підприємства, на яких експлуатується 65 генерувальних установок з виробництва електричної енергії з сонячного випромінювання сумарною потужністю 244 мегават.

"Таким чином приватні домогосподарства та підприємства краю, які генерують електроенергію від сонця, здатні повністю забезпечити потреби області", - повідомив він.

Як зазначив Микита, стимулювала підприємства і домогосподарства до створення автономної системи енергозабезпечення власного функціонування за рахунок сонячної енергії регіональна програма допомоги закарпатцям в умовах енергетичної кризи «Energy help».

Зі слів Микити, завдяки дії програми місцеві жителі отримали можливість придбати та встановити альтернативні джерела енергії.

Читайте також: На Львівщині лікарню обладнали сонячною електростанцією

Як повідомляв Укрінформ, програму підтримки закарпатських підприємців в умовах енергетичної кризи «Energy help» запустили із січня 2023 року. Вона передбачає компенсацію частини вартості придбаних альтернативних джерел генерації енергії. В регіоні за програмою компенсують бізнесу та приватним власникам 30% вартості таких засобів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-