Слідство у справі про ₴716 мільйонів збитків Укренерго завершили

Слідство у справі про ₴716 мільйонів збитків Укренерго завершили

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування справи про заволодіння під час воєнного стану електроенергії НЕК «Укренерго» та легалізації отриманих від її продажу 716 млн грн.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ, передає Укрінформ.

Слідство встановило, що у березні 2022 року ТОВ «Юнайтед Енерджі», на той час один з найбільших в Україні трейдерів, закупило в Укренерго електроенергію на понад 716 млн грн.

Керівник відповідного департаменту Укренерго попри наявну заборгованість товариства перед держкомпанією не зупинив продаж. При цьому гарантом оплати виступив один із комерційних банків, а рішення про видачу гарантії голова правління прийняла одноосібно і з порушенням процедури.

Надалі електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми, який також є бізнес-партнером учасника справи НАБУ і САП про розкрадання коштів «ПриватБанку».

Гроші за поставлену електроенергію Укренерго не одержало, а коли звернулось до банка-гаранта з вимогою про погашення заборгованості, отримало відмову.

НАБУ і САП 11 січня 2024 року викрили схему та повідомили про підозру організатору (за ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України), директору департаменту ПрАТ «НЕК «Укренерго» (за ч. 2 ст. 364); голові правління комерційного банку (за ч. 2 ст. 364-1) та директору приватної компанії (за ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України).

Провадження відносно ТОВ «Юнайтед Енерджі» здійснювалося як щодо юридичної особи, до якої можуть застосовуватися заходи кримінально-правового характеру.

На кошти у сумі понад 700 млн грн на рахунках залучених до схеми компаній накладений арешт.

Також заблоковані кошти на рахунках компанії за кордоном, як була підконтрольна організатору схеми. При цьому були зафіксовані спроби зняти це блокування зацікавленими особами шляхом надсилання на адресу відповідних закордонних правоохоронних органів підроблених листів від імені детективів та прокурорів.

Читайте також: Збитки Укренерго на 716 мільйонів: фігуранта справи відпустили під заставу

Крім того, з метою недопущення значних боргів в учасників ринку перед Укренерго НАБУ передало Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, пропозиції щодо внесення змін до окремих положень Правил ринку, які було підтримано.

Нацбюро також подало до Північного апеляційного господарського суду заяву про залучення себе як третьої особи на стороні позивача Укренерго у справі про стягнення коштів за банківською гарантією з АТ «Банк Альянс».

Як повідомляв Укрінформ, НАБУ і САП викрили схему заволодіння електроенергією Укренерго і легалізації отриманих від її продажу коштів, внаслідок чого компанії завдано збитків на понад 716 млн грн. Чотирьом особам повідомили про підозру.

6 лютого ВАКС підтвердив арешт організатору схеми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-