Україна стабільно пройшла опалювальний сезон завдяки правильній підготовці енергетиків - експерт

Україна стабільно пройшла опалювальний сезон завдяки правильній підготовці енергетиків - експерт

Відео
Укрінформ
Завдяки підготовці енергетиків та облаштуванню фізичного захисту енергооб'єктів Україна стабільно пройшла опалювальний сезон, а рішення про його закінчення прийматиме місцева влада.

Про це сказав директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко у програмі Укрінформу "Самохвалов запитує".

"Дивно чути про припинення опалювального сезону від людей, які не мають жодного відношення до припинення опалювального сезону. Опалювальний сезон в Україні як починається, так і завершується за рішенням місцевої влади", - зауважив Харченко.

За його словами, проходити нинішній опалювальний сезон допомагає підготовка, що була проведена до його початку. "Підготовка складалася з кількох "цеглин". Першою був фізичний захист і координація з протиповітряним захистом", - сказав експерт.

Крім того, енергетики проводили відновлювальні роботи, які допомогли мінімізувати вплив ударів по об'єктах енергетики на енергосистему в масштабах країни, зазначив він. В енергетиків також були підготовлені сценарії на випадок надзвичайних ситуацій, укомплектовані бригади та запас обладнання.

Тому, за словами Харченка, були певні проблеми по регіонах, але їх вдавалося вирішити оперативно. Як наслідок, росіяни замість масованих атак на енергетику намагалися вибити з енергосистеми окремі міста й промислові об'єкти.

Читайте також: В Україні опалювальний сезон завершать достроково - керівник Нафтогазу

"Ми відновили саме інфраструктурну частину приблизно на 75%. Однак, щоб усе добре працювало, треба ще багато робити. Що стосується генерації, тут набагато гірше", - зазначив експерт.

На його думку, генерації фізично мало для потреб України. Без допомоги від сусідніх країн (імпорт, аварійна допомога) взимку ми б мали відключення електрики, вважає експерт. Основною проблемою є відновлення вугільної генерації, яка досі зазнає регулярних російських атак, є застарілою й на відновлення якої важко залучити кошти.

Харченко вважає, що потрібно відходити від вугільних електростанцій на користь, зокрема, газової генерації, систем накопичення енергії тощо.

Як повідомлялося, українська промисловість під час опалювального сезону завдяки стабільній роботі енергосистеми збільшила споживання електроенергії на 23%, побутові споживачі - на 12%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-