Рада захистила виробників зброї на випадок неплатоспроможності банків

Рада захистила виробників зброї на випадок неплатоспроможності банків

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", передбачивши, зокрема, першочергове перерахування коштів кредиторам банку з числа виконавців державних оборонних контрактів.

Про це повідомив народний депутат України з парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Рада прийняла законопроєкт №9667-1 щодо уточнення правових засад регулювання Фондом участі банків у системі гарантування вкладів фізичних осіб та формулювання положень щодо черговості задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банку. За - в цілому - 271 (депутат - ред.)", - написав Железняк.

Серед іншого, законопроєкт передбачає, що Фонд гарантування вкладів у випадку неплатоспроможності банку зобов'язаний першочергово перераховувати кошти виконавцям державних контрактів оборонних закупівель незалежно від дати укладення контракту. 

Згідно з чинними нормами, зараз таке зобов'язання стосується лише контрактів, кошти за якими перераховані у банк після 24 лютого 2022 року.

Читайте також: Оборонна промисловість України переживає бум – WP

Крім того, уточнені деякі положення щодо діяльності Фонду гарантування вкладів фізосіб. Зокрема, враховано, що Конституція України не наділяє цю установу владними повноваженнями. Тому уточнюється, що ФГВФО займається "регулюванням", а не "нормативним регулюванням системи гарантування вкладів" і приймає не "нормативно-правові акти", а "правила".

Замість адміністративно-господарських санкцій ФГВФО буде застосовувати до банків заходи реагування.

Як повідомлялося, за перший місяць 2024 року сума надходження коштів до банків в управлінні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб становила понад 261,5 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-