За два роки Україна експортувала в Європу 3 мільйони МВт-година електрики - Укренерго

За два роки Україна експортувала в Європу 3 мільйони МВт-година електрики - Укренерго

Укрінформ
За два роки синхронної роботи енергосистем України та Європи експорт електроенергії у сусідні країни склав 3 млн МВт-год., імпорт з європейських країн - 1 млн МВт-год.

Про це повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"У 2022-2024 році імпорт електроенергії склав 1 млрд кВт-год, а експорт в країни ЄС – 3 млрд кВт-год. Незважаючи на пів року відсутності експорту під час масованої терористичної кампанії росіян, частка експорту української електрики все одно перевищує імпорт. Тільки в 2022 році експорт електроенергії склав 0,5% ВВП України", - написав Кудрицький.

Він зазначив, що за 2 роки Укренерго заробило для держави більше 6 млрд грн доходів від аукціонів з доступу до міждержавних ліній для торгівлі електрикою. Крім того, впровадження європейських правил при проведенні аукціонів збільшило кількість переможців: зараз щороку доступ до перетинів отримують 35-40 компаній, тоді як раніше до 80% перетину викупляли 2-3 компанії.

Кудрицький також наголосив, що завдяки синхронізації з європейською енергосистемою нинішній опалювальний сезон в Україні проходить без відключень електроенергії.

"В цьому опалювальному сезоні Диспетчерський центр Укренерго жодного разу не вводив графіків погодинних відключень. Це відбулося завдяки системній підготовці, професіоналізму енергетиків та підтримці з боку європейської енергосистеми. Наприклад, у найважчі періоди 2023 року ми у певні години залучали аварійну допомогу до 600 МВт", - зазначив очільник Укренерго.

Читайте також: Енергосистема країни збалансована, дефіцит електроенергії не передбачається - Міненерго

Він додав, що Укренерго є четвертим за вагою голосу членом ENTSO-E. 

Як повідомлялося, 16 березня 2022 року після трьох тижнів роботи в ізольованому режимі енергосистема України була синхронізована із ENTSO-E. У квітні того ж року Україна набула статусу члена-спостерігача в організації. 

14 грудня 2023 року НЕК "Укренерго" стала повноправним членом Європейської мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-