В ОП розповіли, як працюватиме програма «Зроблено в Україні»

В ОП розповіли, як працюватиме програма «Зроблено в Україні»

Укрінформ
Підтримка вітчизняного товаровиробника в межах програми "Зроблено в Україні". будуватиметься на таких засадах, як стимулювання попиту за рахунок кешбеку у споживчому та промисловому сегменті, інвестиційне кредитування та дерегуляція.

Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Ростислав Шурма на зустрічі KIEF TALKS, повідомили Укрінформу в ОП.

"В індустріальному сегменті діє програма - кешбек на купівлю агротехніки, яка непогано себе показала. Подібна програма буде запущена і в споживчому сегменті. Покупець отримуватиме гідний кешбек за купівлю локального товару", - сказав Шурма.

За його словами, умовою для кешбеку буде безготівкова оплата з фіскальним чеком, щоб стимулювати прозорість. Крім того, продавець має бути платником податків на загальній системі оподаткування.

Уряд і ОП також працюють над удосконаленням механізму державних закупівель, щоб купувалися продукти з більшою мірою локалізації всередині країни, ніж зараз, зауважив Шурма.

Ще одним важливим напрямом підтримки вітчизняного виробника він назвав пільгове кредитування. "Ми плануємо змінити програму "5-7-9", щоб змістити фокус на інвестиційну діяльність. Якщо ви подивитеся на структуру виданих кредитів, левова частка береться під оборотні кошти. Найімовірніше, ці напрямки будуть обмежені. Усе буде сфокусовано на інвестиційну діяльність, а також буде розширено ліміт кредитів до 10 мільйонів доларів", - сказав заступник керівника ОП.

Він зауважив, що також планується спростити отримання кредитів на нові бізнеси. "Добре, якщо у вас наявний бізнес, три заводи: ви закладаєте один, будуєте четвертий. А якщо ви підприємець-початківець або займалися трейдингом, а тепер щось будуєте, що дати в заставу? Ми ж не перші у світі, хто відповідає на таке запитання. Багато країн через це пройшли. Є проєктне фінансування. Ми працюємо з НБУ, щоб його запустити", - пояснив Шурма.

Читайте також: Фермерам надаватимуть компенсації за оброблені угіддя - Шмигаль

Держава також працює над дерегуляцією для українських виробників. У цьому контексті Шурма наголосив, що в України мають бути переваги порівняно з країнами-сусідами - Румунією, Болгарією, Словаччиною, Польщею. "Тому нам важливо, щоб наша дозвільна система була простішою, ніж у цих країнах. Дозволи видаються за п'ятьма напрямками: земля, муніципально-архітектурні погодження, приєднання до мереж, екологічні погодження і сам дозвіл на будівництво. Щодо землі у нас уже ухвалено закон, який спрощує зміну її призначення. Працюємо над тим, щоб дерегулювати й інші напрямки", - наголосив заступник керівника ОП.

Як повідомлялося, 26 січня 2024 року Президент Володимир Зеленський підписав указ про створення Всеукраїнської економічної платформи "Зроблено в Україні". Вона має стати майданчиком для забезпечення ефективного діалогу та об'єднання зусиль влади й бізнесу, стимулювання ділової активності українських виробників, популяризації та просування українського продукту, покращення інвестиційного клімату, створення економічних умов для відновлення, модернізації й зростання економіки України, а також для заохочення повернення громадян України з-за кордону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-