Інфраструктура України умовно готова до відновлення авіаперевезень на 90% - експерт

Інфраструктура України умовно готова до відновлення авіаперевезень на 90% - експерт

Укрінформ
Інфраструктура України готова умовно на 90% до відновлення авіаперевезень, і якщо дадуть команду "запускаємо", то деякі аеропорти за 2-3 місяці будуть готові повноцінно запрацювати.

Таку думку висловив авіаексперт Кирило Новіков в ефірі Українського радіо, коментуючи початок переговорів із регуляторами США та ЄС щодо можливості відновлення пасажирських авіаперевезень в Україні, передає Укрінформ.

"Ризики завжди є і лишаються. Ми живемо сьогодні у такому швидкомінливому світі, що передбачити будь-яку безпекову ситуацію важко. Але в Україні сьогодні найбоєздатніша армія світу та одна з найпотужніших систем безпеки в небі. Незважаючи на те, що нам досі не вистачає засобів захисту повітряного простору, згідно з офіційними заявами, ми не можемо стояти осторонь того, щоб відновлювати перевезення та підтримувати дії влади. Адже вони шукають рішення, як це зробити правильно", - сказав Новіков.

За його словами, аби вийти на відновлення пасажирських перевезень, потрібно гарантувати безпеку не лише з точки зору оборони зброєю, а й регуляційно. "Україна є частиною світової системи управління повітряним простором. Один із найкращих прикладів ― ми проходимо своєчасно всі необхідні аудити, принаймні так було до повномасштабного вторгнення, і наша система управління повітряним простором ― одна з найкращих у Європі. Тому ми готові умовно на 90 відсотків. Якщо дадуть команду "запускаємо", то деякі аеропорти за 2-3 місяці будуть готові повноцінно запрацювати. Тут далі виникає питання авіакомпаній - чи готові вони йти у нову безпекову ситуацію і здійснювати рейси з України", - зауважив експерт.

Кирилл Новиков, авиационный эксперт
Кирилл Новиков, авиационный эксперт

На запитання, який український аеропорт може відновити роботу першим, якщо буде ухвалено відповідне рішення, Новіков висловив думку, що це, скоріш за все, буде котрийсь зі столичних аеропортів. 

Читайте також: Відновлення авіасполучення в Україні - які перспективи

В аеропорту "Ужгород" перевагою є те, що літаки злітають або заходять на посадку через повітряний простір Словаччини, однак він, за словами експерта, має коротку смугу, на яку можуть сідати далеко не всі літаки. До того ж відсутня пасажирська інфраструктура. 

За словами експерта, у західних регіонах найкраще готові за інфраструктурою аеропорти "Львів", а також "Чернівці" та "Тернопіль". 

"Будь-яке летовище має свої плюси і мінуси. На мою думку, логічніше було б говорити про відновлення цивільної авіації у контексті саме вантажних перевезень, адже вантажні перевезення складають чималу частку в економічному відновленні навіть під час воєнного стану", - вважає Новіков.

Щодо аеропорту "Бориспіль", експерт вважає, що він може запрацювати, але в дуже обмеженому вигляді, адже навіть найсучасніші комплекси не можуть забезпечити стовідсоткового закриття неба.

"Аеропорт "Бориспіль", можливо, і запрацює, але в дуже обмеженому вигляді. Експериментально це можуть бути пасажирські рейси, графіки яких не будуть публічно відомі, а здійснюватимуться вони за відповідним дозволом наших військових, Генштабу, як сьогодні це робить військова авіація", - зауважив Кирило Новіков.

Водночас він наголосив, що аеропорти мають бути захищені надпотужними системами ППО. 

Читайте також: Україна починає переговори зі США та Європою щодо відновлення авіасполучення - Кубраков

Як повідомляв Укрінформ, член Громадської ради при Державіаслужбі Богдан Долінце в ефірі Українського радіо висловив думку, що інфраструктура українських летовищ технічно готова до відкриття авіапростору, але для відкриття необхідне підтвердження українських військових, що вони зможуть забезпечити безпеку в межах окремо взятого аеропорту і вздовж відповідних повітряних маршрутів.

Фото: Павло Багмут

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-