Український експорт через Польщу зменшився втричі - Кубраков

Український експорт через Польщу зменшився втричі - Кубраков

Укрінформ
Обсяги української агропродукції, яка йде транзитом через Польщу, зараз становлять третину експорту 2022 року.

Про це повідомив в інтерв’ю виданню РБК-Україна віцепрем'єр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, передає Укрінформ.

«Український експорт, який йде транзитом через Польщу, зменшився в три рази порівняно з 2022 роком. У пікові місяці 2022-го ми експортували близько мільйона тонн аграрної продукції. Зараз тим самим шляхом ми експортуємо десь 350-370 тисяч тонн. Все інше у нас іде Чорним морем, Дунаєм. Тобто ніяких загроз для ринку Польщі наша агропродукція не несе. І є вже офіційне підтвердження польських урядовців, нарешті вони погодилися з тим, що наша аграрна продукція не потрапляє на їхній ринок – вона транзитом проходить далі», - сказав Кубраков.

Він зазначив, що українська сторона намагається комунікувати з польським суспільством і, зокрема з польськими фермерами через усі можливі механізми – асоціації, медіа, послів, щоб донести до них інформацію про структуру українського експорту.

Читайте також: Товарообіг з початку року становив $16,8 мільярда - Держмитслужба

Водночас Кубраков пов'язує помітно неквапну реакцію польських урядовців на ситуацію на кордоні із внутрішньополітичними причинами.

«Одна із причин – внутрішньополітична. Друга – теми з експортом аграрної продукції з України, з українськими перевізниками досить широко висвітлювалися і підтримувалися окремими політиками. Вони грають на цій темі і, на жаль, ці теми отримали немалу підтримку в суспільстві. Так працює пропаганда. Люди не розуміють деталей, вони вважають, що ми знищили їх фермерів, ми заполонили їх ринки і їм нема там місця. Це неправда. Наша глобальна мета - витіснити російську продукцію з ринку ЄС, і ми це успішно робимо упродовж двох років війни», - додав він.

Читайте також: Качинський анонсував масову акцію у Варшаві проти «зеленого курсу» й імпорту з України

Як повідомлялося, з 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають блокади фермерами доріг, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції і відмова Польщі від європейського зеленого курсу.

ЄС із червня 2022 року запровадив призупинення імпортних мит і квот на українську продукцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-