Збитки на ₴176 мільйонів: справу Центренерго передали до суду

Збитки на ₴176 мільйонів: справу Центренерго передали до суду

Укрінформ
Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду справу про понад 176 млн гривень збитків, завданих одному з найбільших підприємств електроенергетичної галузі країни – акціонерному товариству «Центренерго».

Про це САП повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Як нагадали в прокуратурі, фігурантами у справі проходять колишній член дирекції Центренерго та його пособники – ексначальник департаменту цього ж товариства та керівник приватної компанії.

Встановлено, що у 2020 році між Центренерго й товариством з обмеженою відповідальністю «Юнайтед Енерджі» були укладені угоди на закупівлю електричної енергії.

У зв'язку із тим, що приватна компанія здійснила лиш частковий відбір електроенергії, вона зобов'язана була сплатити штраф. Натомість Центренерго уклало із Юнайтед Енерджі додаткові угоди, які виключили з основних документів положення про дозволені межі відхилення від обсягів відбору енергії.

Читайте також: Збитки на ₴176 мільйонів: завершили слідство у справі експосадовців Центренерго

Внесені зміни дозволяли приватній компанії відбирати будь-який обсяг електрики, незважаючи на те, що умовою проведених аукціонів був гарантований відбір договірного.

Як з'ясували правоохоронці, додаткові угоди були підписані заднім числом з метою уникнення сплати штрафу приватною компанією за невідбір законтрактованої електроенергії. Унаслідок таких дій Центренерго недоотримало понад 176,8 млн грн доходу – саме стільки приватна компанія мала сплатити за невиконання взятого на себе зобов’язання.

Дії колишнього члена дирекції кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених наступними статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28 - ч. 2 ст. 364 – зловживання службовим становищем, учинене за попередньою змовою групою осіб, таке, що спричинило тяжкі наслідки;
  • ч. 2 ст. 28 - ч. 1 ст. 366 службове підроблення, учинене за попередньою змовою групою осіб.
Читайте також: Суд арештував колишнього члена дирекції Центренерго, підозрюваного у підробці документів

Іншим фігурантам інкриміноване пособництво зловживанню службовим становищем та службовому підробленню (ч. 5 ст. 27 - ч. 2 ст. 28 - ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 27 - ч. 2 ст. 28 - ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України).

Як повідомляв Укрінформ, у травні минулого року колишні член дирекції й очільник одного з департаментів Центренерго отримали підозри в заподіянні підприємству збитків на понад 176 млн гривень.

У жовтні Національне антикорупційне бюро оголосило про завершення слідства у справі проти експосадовців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-