«Ресурс у бюджеті не врахований, але він є» - Шмигаль про додаткові видатки на армію та зброю

«Ресурс у бюджеті не врахований, але він є» - Шмигаль про додаткові видатки на армію та зброю

Укрінформ
Уряд розглядатиме додаткове фінансування цього року сектору безпеки та оборони, а також розвиватиме українське виробництво озброєння та боєприпасів.

Про це під час пресконференції заявив Премʼєр-міністр Денис Шмигаль, передає кореспондент Укрінформу.

"Цього року 1,7 трлн грн закладено в бюджеті Міноборони сектору безпеки і оборони для потреб цього року. Минулого року фактичний розмір бюджету був трошки більший, майже під 2 трлн. Тому ми розуміємо, що в будь-якому випадку в цьому році при тій інтенсивності бойових дій, яка є сьогодні, нам потрібно буде приймати рішення щодо додаткового фінансування наших Сил безпеки і оборони, ЗСУ. Звичайно, додаткові кошти будуть потрібні", - сказав Шмигаль.

Водночас він додав, що не впевнений, що будуть потрібні ті обсяги дофінансування, які називають різні експерти.

Читайте також: Бізнес і ринок в Україні готові виробляти понад мільйон дронів - Шмигаль

"Коли ми планували бюджет Міноборони і Сил безпеки й оборони, ми розраховували, як буде рухатися і питання мобілізації, і питання оборонної операції, наступальних операцій. Я б більше сконцентрував увагу на потребах, можливостях нашого виробництва внутрішнього", - зазначив Шмигаль.

За його словами, українські підприємства зараз потужно розвивають свої спроможності з виробництва військової техніки, боєприпасів тощо.

"На ці речі нам потрібні будуть кошти і ми зараз їх активно вишуковуємо спільно з Міноборони, Мінстратегпромом, дивимося на інструменти державних гарантій. Працюємо з партнерами щодо залучення (коштів - ред.)", - сказав Шмигаль.

Так, він нагадав, що для військових оборонних закупівель Велика Британія надала Україні 3,5 млрд фунтів стерлінгів. За словами глави уряду, це цільові кошти, які неможливо використати на інші програми.

Читайте також: Прем’єр: За два роки Україна залучила $75 мільярдів допомоги, цьогоріч очікується ще $37 мільярдів

"Це одне з великих джерел, де ми можемо спільно з британцями робити спільні підприємства і розвивати їх", - сказав премʼєр.

Крім того, додав він, є домовленості з італійським державним агентством про виділення Україні 1,5 млрд євро. Також США виділять для оборонних закупівель для України 3 млрд доларів.

"Тобто, у нас є внутрішній ресурс і великий зовнішній ресурс, який в бюджеті не врахований, але він існує. Ми можемо його використовувати і зараз дивимося, як ми можемо використовувати всі ці речі включно з державними гарантіями України, щоб пожвавити, посилити український ринок виробництва озброєння, техніки, боєприпасів" - сказав Шмигаль.

Читайте також: Україна разом із західними виробниками зброї створила п’ять спільних підприємств - Прем’єр

Як повідомлялося, видатки на безпеку та оборону становлять 43,4% загального обсягу видатків державного бюджету-2024.

Фото: Денис Шмигаль/Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-