Уряд удосконалив модель підтримки виробників «зеленої»  енергії

Уряд удосконалив модель підтримки виробників «зеленої» енергії

Укрінформ
Кабінет Міністрів схвалив постанову, яка запроваджує механізм "контрактів на різницю" замість фіксованого тарифу для виробників електроенергії з відновлюваних джерел.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міненерго.

"Уряд схвалив постанову, що удосконалює аукціонну модель продажу «зеленої» електроенергії. Це ще один важливий крок на шляху до стимулювання виробництва «зеленої» енергії, ініційований Міністерством енергетики України. Зокрема, для переможців аукціонів з розподілу квот підтримки відновлюваної енергетики замість фіксованого тарифу запроваджується механізм "контрактів на різницю", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що тепер наявність земельної ділянки та технічних умов на приєднання не буде обов’язковою умовою під час подання заявок на участь в аукціонах.

Крім того, з'явилася можливість проводити аукціони разом із установками зберігання енергії, на визначених земельних ділянках або спорудах. Тривалість контракту переможців аукціону із ДП "Гарантований покупець" скорочується із завищених 20 років до прийнятного європейського показника в 12 років.

Читайте також: Італійські підприємці хочуть розвивати вітрову та гідроенергію на Буковині

У Міненерго розраховують, що ухвалені зміни сприятимуть переходу до конкурентної моделі підтримки відновлюваної енергетики, яка одночасно забезпечуватиме її розвиток та зменшуватиме ціну на «зелену» електроенергію.

"Контракти на різницю" - механізм підтримки виробників "зеленої" електроенергії, за яким виробник продає електроенергії напряму на ринку за ринковою ціною. Гарантований покупець у цій моделі оплачує виробнику лише різницю між "зеленим" тарифом та ринковою ціною.

Як повідомлялося, Кабмін 27 лютого схвалив постанову «Про запровадження гарантій походження електроенергії, виробленої з ВДЕ». Буде створено реєстр гарантій походження, який адмініструватиме НКРЕКП. Гарантії формуватимуться в електронному вигляді у МВт/год. відповідно до наданих адміністратором комерційного обліку обсягів відпуску електричної енергії з ВДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-