З початку року Україна отримала грантів та пільгового фінансування на $1,2 мільярда

З початку року Україна отримала грантів та пільгового фінансування на $1,2 мільярда

Укрінформ
У січні-лютому 2024 року до загального фонду державного бюджету України надійшло близько 1,2 млрд доларів США зовнішнього фінансування.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

Зазначається, що грантові кошти, які надаються на безповоротних умовах, сягнули майже 75% від загального обсягу фінансової допомоги. Серед донорів: Японія - 901 млн дол. США (пільгове фінансування та гранти), Норвегія - 295 млн дол. США (грант), Іспанія - 3 млн доларів США (пільгове фінансування).

Усі кошти за перших два місяці 2024 року надійшли до держбюджету через проєкти Світового банку.

Як уточнили в Мінфіні, Японія надала грант у 465 млн дол. у межах проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE in Ukraine), пільговий кредит у 297 млн дол. через проект «Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності» (INSPIRE), грант у 89,8 млн дол. через проєкт «Екстрений проект надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України» (ARISE), грант обсягом 49,4 млн дол. через проєкт «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей» (HOPE).

Читайте також: Україна отримала грант від Японії та Норвегії на $760 мільйонів

Норвегія спрямувала грантове фінансування обсягом 295 млн дол. у межах проекту PEACE in Ukraine.

Кредитні кошти обсягом 3 млн дол. під гарантію Іспанії були залучені через проєкт «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL Ukraine).

У Мінфіні нагадують, що міжнародна допомога спрямовується на фінансування пріоритетних соціальних видатків держбюджету, зокрема, на забезпечення оплати праці працівників секторів освіти та охорони здоров’я, співробітників ДСНС, пенсійні виплати, гуманітарні потреби, а також забезпечення соціального захисту населення.

Як повідомляв Укрінформ, у 2024 році щомісячна потреба у зовнішньому фінансуванні сягає близько 3 млрд дол., тож подальша ритмічна бюджетна допомога необхідна для забезпечення соціальних видатків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-