Експорт українського меду до Китаю є підтвердженням якості для інших ринків - Висоцький

Експорт українського меду до Китаю є підтвердженням якості для інших ринків - Висоцький

Укрінформ
Погодження сертифікату здоров'я на експорт меду з України до Китаю - це є позитивний сигнал, який підтверджує статус країни, яка контролює безпечність продукції.

Про це сказав в ефірі Українського радіо перший заступник міністра аграрної політики України Тарас Висоцький, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Мінагрополітики.

"Ми та Китай залишимося великими експортерами меду (Україна і КНР входять до п'ятірки найбільших експортерів меду - ред.), але будь-яке погодження ветеринарних сертифікатів чи інших документів — це позитивний сигнал, який вкотре підтверджує статус країни, яка контролює безпечність продукції, яка робить якісну продукцію", - наголосив посадовець.

Висоцький зауважив, що в даному випадку йдеться не так про об'єми ринку, а про чергове підтвердження якості українського меду для інших ринків, які можуть орієнтуватися на систему оцінки якості в Китаї.

За його словами, для шляхів постачання меду до Китаю є альтернативні логістичні шляхи - через Румунію і Констанцу або через Дунай і Констанцу. На цей напрям можна йти морським та річковим шляхом. Польща — це насамперед доступ до ринків Західної Європи або Центральної Європи. Південно-Східна Азія, Близький Схід, Північна Африка — це перш за все морський шлях. А якщо контейнери, зокрема через Констанцу, через Румунію.

Два тижні тому Держпродспоживслужба завершила з Китаєм всі домовленості. Погоджена форма Сертифікату здоров'я на експорт меду з України до Китайської Народної Республіки оприлюднена на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби в розділі «Міжнародне співробітництво», рубрика «Сертифікати на експорт з України».

Читайте також: Китай відкрив ринок для українського меду

Як повідомлялось, за даними Євростату, у 2022 році Україна посіла 2 місце серед країн-імпортерів меду до Європейського Союзу із часткою 24%.

Попри повномасштабне вторгнення рф медова галузь України продовжує розвиватися. У 2022 році експортовано 48 тис. т, а за 9 місяців 2023-го - 41 тис. т меду. Український мед постачається до Німеччини, Польщі, Бельгії, США, Франції, Литви, Чехії та Угорщини.

Фото: Мінагрополітики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-