Україна зможе до травня здійснити запланований експорт зерна за 2023 рік - МЗС Британії

Україна зможе до травня здійснити запланований експорт зерна за 2023 рік - МЗС Британії

Укрінформ
Україна на шляху до виконання запланованого експорту зерна з урожаю 2023 року, попри російські атаки на українські порти та інфраструктуру.

Про це в інтерв'ю Reuters заявив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон, передає Укрінформ.

Британський урядовець вважає, що якщо Україна продовжить відвантажувати 6 мільйонів тонн на місяць суходолом і морем, то зможе здійснити експорт запланованих обсягів урожаю 2023-24 року до травня.

"Попри неодноразові напади Росії на українські порти та інфраструктуру, Україні вдалося відтіснити більшу частину російського флоту з Криму, забезпечивши глобально важливий експортний маршрут у Чорному морі", - заявив Кемерон.

Він назвав прогноз щодо експорту "чудовою новиною" для України.

"Ми рішуче підтримуємо право України експортувати свої товари і будемо працювати з усіма нашими міжнародними партнерами, щоб підтримати свободу комерційного судноплавства в Чорному морі", - заявив глава британського МЗС.

Він підкреслив, що Росія "повинна поважати право України експортувати свої товари".

Читайте також: Українське зерно продовжує годувати світ, гуманітарним коридором пройшли вже 736 суден - Брінк

Представник ООН заявив Reuters, що експорт через український морський коридор з одеських портів постійно зростає, що "є гарною новиною не лише для української економіки, але й для глобальної продовольчої безпеки.

"Ситуація, однак, залишається нестабільною", - сказав він, додавши, що хоча обсяги експорту "залишаються високими, проблеми з безпекою продовжують впливати на портові операції, витрати і залучення приватного сектора".

Як повідомляв Укрінформ, Велика Британія використовуватиме дані військової розвідки для моніторингу російської діяльності у Чорному морі, щоб стримувати будь-які російські удари по цивільних суднах, які перевозять зерно.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-