Торік прибуток банків в Україні зріс майже вчетверо - НБУ

Торік прибуток банків в Україні зріс майже вчетверо - НБУ

Укрінформ
Платоспроможні банки у 2023 році, за попередніми даними, до підтвердження річним аудитом, отримали 86,5 млрд грн чистого прибутку.

Це майже вчетверо вище показника за 2022 рік та на 12% більше за результати 2021-го. Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Національного банку.

Зазначається, що операційні прибутки банків зросли помірно: операційний дохід за рік збільшився на 15% порівняно з попереднім роком, чистий операційний прибуток до відрахувань у резерви - на 19%. Рушієм зростання доходів сектору залишається збільшення процентних доходів - як від високоліквідних активів, так і кредитування.

Головним чинником значної різниці прибутковості, якщо порівнювати з попереднім роком, були значно менші відрахування в резерви під збитки від активних операцій, які за рік скоротилися на 86%. Загалом від початку повномасштабного вторгнення банки сформували резерви в розмірі 133 млрд грн, з яких у 2023 році - лише 17 млрд грн.

У Нацбанку нагадали, що у грудні 2023 року, згідно зі змінами до законодавства, банки донарахували річну суму податку на прибуток за результатами 2023 року в цілому за підвищеною ставкою - 50%.

Читайте також: Глава Нацбанку розповів про зустріч із представниками МВФ

Рентабельність капіталу банківського сектору на 1 січня 2024 року становила 31,6%. Рік тому цей показник становив 9,7%.

Як повідомлялось, проведена Національним банком у 2023 році оцінка стійкості банків підтвердила, що більшість банків в Україні мають достатній капітал, а банківська система загалом - високий запас міцності.

Станом на 1 січня 2024 року, згідно з річними показниками, лише сім із 63 платоспроможних банків були збитковими із сукупним збитком 245 млн грн.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-