ВВП України у січні зріс на 3,5% - Мінекономіки

ВВП України у січні зріс на 3,5% - Мінекономіки

Укрінформ
Валовий внутрішній продукт (ВВП) України у січні 2024 року зріс 3,5% [±1%] порівняно з січнем 2023-го завдяки розширенню логістичних можливостей та зростанню інвестиційного попиту.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки за попередніми даними, передає Укрінформ.

«Ключовими факторами підтримки позитивної економічної динаміки на початку року стали зростаючий інвестиційний попит, який генерує бюджет, а також доступність зовнішніх ринків для вітчизняних виробників завдяки розширенню логістичних можливостей», - сказала перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко.

Вона зазначила, що робота Українського морського коридору дозволила досягти рекордних обсягів експорту з початку широкомасштабного вторгнення рф та продовжити нарощувати економічну активність, в першу чергу виробниками аграрної і металургійної продукції, підприємствами з добування металевих руд та діяльності залізничного транспорту.

"Також зняття блокування польськими автоперевізниками польсько-українського кордону з середини місяця позитивно вплинуло як на діяльність експортерів, так і на діяльність виробників, суттєво залежних від імпортної сировини", - додала перший віцепрем'єр.

За даними Мінекономіки, у січні основні сектори економіки демонстрували позитивну динаміку. Транспортну галузь підтримували нарощування внутрішніх залізничних перевезень та переробка вантажів у морських портах. Продовжувала відновлюватись економічна активність за рахунок експортоорієнтованих виробництв, а саме металургії, добування металевих руд та агропереробки.

Читайте також: Інфляція у січні сповільнилася до 4,7%: які продукти і послуги подешевшали

Через інвестиційний попит на тлі збереження бюджетного фінансування відновлення пошкодженої критичної інфраструктури, зростає і будівельна галузь. У січні спостерігались також позитивні відновлювальні тенденції у галузях сільського господарства та внутрішньої торгівлі.

Як повідомлялося, ВВП України у 2023 році зріс на 5% після падіння на 28,8% у 2022-му.

НБУ прогнозує, що економічне зростання триватиме і надалі. Попри припущення про продовження війни у 2024 році, реальний ВВП України зростатиме на 3,6%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-