Інфляція у січні сповільнилася до 4,7%: які продукти і послуги подешевшали

Інфляція у січні сповільнилася до 4,7%: які продукти і послуги подешевшали

Укрінформ
Споживча інфляція у січні 2024 року в річному вимірі сповільнилася до 4,7% із 5,1% у грудні.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Національний банк України з посиланням на дані Держстату.

"Фактичні темпи зростання цін були дещо нижчими за траєкторію прогнозу НБУ, опублікованого в Інфляційному звіті за січень 2024 року. Така динаміка зумовлювалася збільшенням пропозиції окремих продуктів харчування, вторинними ефектами від значних минулорічних врожаїв, зниженням світових цін на нафту та подальшою дією мораторію на підвищення тарифів на послуги ЖКГ", - йдеться у повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що зростання цін на продукти харчування сповільнилося. Зокрема, пригальмувало зростання цін на хліб, борошняні та кондитерські вироби, м’ясні продукти, молоко. Крім того, знизилася вартість яєць, олії, круп та цукру завдяки нарощуванню виробництва та переорієнтації виробників на внутрішній ринок.

Водночас дорожчали овочі борщового набору та яблука, а також рибні та молочні продукти. Така тенденція зумовлена надходженням дорожчої тепличної продукції, збільшенням логістичних витрат через блокування кордону.

Ціни на непродовольчі товари незначно знизилися. Це відбулося передусім за рахунок поглиблення падіння цін на одяг та взуття. Натомість ціни на інші непродовольчі товари, зокрема електроніку та побутову техніку дешевшали повільніше.

Вартість послуг зростала повільніше. Зокрема, помірніше дорожчали медичні, ветеринарні та фінансові послуги, послуги ресторанів, кінотеатрів, обслуговування автомобілів.

Натомість через підвищений попит та дефіцит кваліфікованих кадрів швидше дорожчали окремі послуги з утримання житла та послуги з особистого догляду.

Читайте також: У Нацбанку очікують, що інфляція на кінець року становитиме 8,6%

Мораторій на підвищення тарифів на ЖКП для населення надалі стримував адміністративну інфляцію. Водночас пришвидшилося зростання цін на деякі ліки на тлі як подорожчання імпорту, так і збільшення попиту унаслідок сезонної захворюваності на грип та ГРВІ.

Ціни на пальне перебували практично на рівні січня минулого року. Це зумовлено передусім зниженням світових цін на нафту та диверсифікацією шляхів постачання пального.

Як повідомлялось, фактична споживча інфляція у грудні 2023 року була нижча прогнозованої. Базова інфляція також сповільнилася суттєвіше за прогноз завдяки швидкій адаптації учасників валютного ринку до режиму керованої курсової гнучкості. 2023 року базова інфляція сповільнилася до 4,9%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-