Міноборони: торік погасили 77% простроченої дебіторської заборгованості

Міноборони: торік погасили 77% простроченої дебіторської заборгованості

Інфографіка
Укрінформ
У 2023 році Міністерству оборони погасило 77% успадкованої з 2022 року простроченої дебіторської заборгованості на суму 43,3 млрд грн.

Про це заступник міністра оборони Юрій Джигир повідомив у колонці для Forbes Ukraine, передає Укрінформ.

«Протягом 2023 року вдалося погасити 77% успадкованої з шокового 2022 року простроченої дебіторки (це 43,3 млрд грн). Непогашеними залишаються 13 млрд грн, але більшість цих справ (на 10,4 млрд грн) уже в судах. Ще 2,2 млрд грн – у процесі досудового врегулювання, а решта – 0,4 млрд грн – розцінюється нами як неризикова заборгованість, яка буде з часом погашена», - зазначив Джигир.

За його словами, разом із цими непогашеними 13 млрд грн "досі тягнуться непогашені у 2021 році 1,7 млрд грн. А також з 36,8 млрд грн — новою простроченою дебіторкою, утвореною уже у 2023 році". Загальний обсяг всієї простроченої "дебіторки" на початок січня становив 51,5 млрд грн, констатував заступник міністра.

Він повідомив, що ц 2023 році у порядку медіації національні постачальники сплатили Міноборони 3,18 млрд грн заборгованих коштів, а іноземні – $1,2 млн та €180 500 штрафних санкцій. Протягом року також винесено 11 судових рішень на користь Міноборони про стягнення простроченої дебіторської заборгованості на 3,7 млрд грн. Ще у 44 рішеннях суд задовольнив позовні вимоги Міноборони про стягнення штрафних санкцій за порушення договорів на 1,2 млрд грн.

Нині триває представництво Міноборони ще в 11 справах у національних судах та самопредставництво у двох арбітражних процесах у Міжнародному комерційному арбітражному суді проти іноземних контрагентів.

Заступник міністра зауважив, що структура простроченої дебіторської заборгованості, утвореної протягом 2023 року, "дає шанс на врегулювання": за січень вона зменшилася на 8,3 млрд грн. Більш ніж половина боргу (21 млрд грн) в процесі досудового врегулювання, ще частина (4,9 млрд грн) – це неризиковані зобов’язання. Решта справ – у судах.

Читайте також: За чотири місяці Міноборони заощадило на тилових закупівлях понад ₴3,5 мільярда

Водночас Джигир наголосив, що проблеми із затримкою постачань залишаються, виникають судові процеси.

«Нові 2,7 млрд грн простроченої дебіторки підрядники створили за січень (більша частина її вже розбирається в досудовому порядку). Обсяг цих проблем знижується — врахували попередній досвід, належним чином укладаємо обґрунтовані планові контракти Але ще є над чим працювати», - зазначив заступник міністра.

Як повідомляв Укрінформ, станом на початок вересня 2023 року частка проблемної дебіторської заборгованості МОУ становила 2,7%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-