Виведення закупівель Міноборони на Prozorro заощадило ₴8 мільярдів - Антикорупційна рада при МОУ

Виведення закупівель Міноборони на Prozorro заощадило ₴8 мільярдів - Антикорупційна рада при МОУ

Укрінформ
Завдяки виведенню на Prozorro закупівель Міністерства оборони заощадили ₴8 мільярдів.

Про це заявила під час звіту про діяльність Громадської антикорупційної ради при Міноборони за 2023 рік членкиня комісії з питань комунікацій, кадрової роботи та експертних обговорень Тетяна Ніколаєнко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«...Міністерство погодилося вивести торги на Prozorro - те, що стосується тилових закупівель. Було зекономлено загалом, не тільки по харчуванню, 8 млрд грн за рахунок виведення на Prozorro. Що стосується харчування, там було заощаджено ₴3,8 мільярда. Але вже коли ми почали аналізувати перші тендери, які були проведені на Prozorro, ми зрозуміли, що постачальники не змінились. Це ті самі люди, там лише одна нова компанія змогла пробитись серед усіх, хто брав участь в торгах», - сказала Ніколаєнко.

Вона зауважила, що виведення торгів на майданчик Prozorro не захищає від змови учасників ринку, коли переможцями залишаються старі гравці.

«Тому як члени Антикорупційної ради ми акцентували зробити так, щоб була розділена закупівля продукту і логістика. Ми також рекомендували міністерству, що треба закуповувати не в цілому весь каталог, всі 409 позицій, а окремі харчові групи, так, як це є на ринку», - зазначила Ніколаєнко.

Вона наголосила, що Громадська антикорупційна рада при Міноборони підтримує ініціативи гендиректора ДП «Державний оператор тилу» Арсена Жумаділова, який намагається подолати корупційну систему закупівль.

Читайте також: З початку року в системі Prozorro.Продажі завершилися майже 300 аукціонів

«Він (Жумаділов - ред.) підтримав нашу ідею, він її набагато деталізував, розробив для того, щоб змінити систему закупівель. Але вже зараз ми бачимо, що є великій опір цій ініціативі Жумаділова і фактично стара мафія, вона в тому числі через деяких людей і в Міноборони, у військових частинах намагається зупинити цей процес так, щоб продовжити своє життя в старих формах», - зазначила член комісії.

Як повідомляв Укрінформ, ДП «Державний оператор тилу» – державна агенція, що забезпечує потреби Збройних сил України у харчуванні, одязі, паливно-мастильних матеріалах. 30 жовтня міністр оборони України Рустем Умєров підписав контракт та наказ про призначення Арсена Жумаділова гендиректором ДП «Державний оператор тилу».

Читайте також: На закупівлі для ЗСУ паливно-мастильних матеріалів зекономили ₴3,3 мільярда

У 2024 році Державний оператор тилу проведе закупівлі для армії на загальну суму близько 95 млрд грн, комісія закупівельного агентства при цьому становитиме 0,4%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-