Україна імпортуватиме добрива за новим механізмом - Сольський

Україна імпортуватиме добрива за новим механізмом - Сольський

Укрінформ
Міністерство аграрної політики та продовольства спільно з Державною митною службою напрацювали новий механізм імпорту добрив в Україну, який запрацював на цьому тижні.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час засідання «Зернового клубу УЗА».

«Ми виділили з ринком умовно зелену, жовту і червону зону (ризику, тому що добрива можуть бути російськими - ред.). Ми віддали цей список митниці. На скільки я розумію, вони в принципі з ним погодились», - сказав міністр.

Сольський зазначив, що новий механізм полягає в тому, що всі добрива, які імпортуються в Україну, мають бути умовно поділені на три групи ризику: які не виробляються в Росії і тому не можуть мати російське походження; які мають умовно невеликий ризик російського походження; які мають більш високий ризик російського походження. Сольський пояснив, що саме на третій групі повинні бути зосереджені митні перевірки.

Читайте також: Уряд просять переглянути критичні для агробізнесу положення Нацстратегії доходів

За словами міністра, водночас додаткові перевірки не будуть проводитися, якщо є документи, що підтверджують походження добрив, зокрема прямий контракт від виробника не з Росії. Також, митниця має припинити практику тотальних перевірок у лабораторіях і перейти до перевірок документації.

Сольський зауважив, що за цим механізмом митниця має почати працювати вже з поточного тижня.

Як повідомляв Укрінформ, Український клуб аграрного бізнесу у січні 2024 року закликав уряд врегулювати ситуацію із блокуванням імпортних добрив на українській митниці.

За даними асоціації, лише за два тижні січня на українському кордоні накопичилось щонайменше 12 тис. т мінеральних добрив з різних партій, імпорт яких було заблоковано через митні процедури. Зокрема, Держмитслужба масово відправляла на лабораторні дослідження зразки задля того, щоб визначити країну походження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-