Україна щороку потребує близько $40 мільярдів для стабільної економіки - міжнародний експерт

Україна щороку потребує близько $40 мільярдів для стабільної економіки - міжнародний експерт

Укрінформ
Україна щороку потребує близько 40 млрд доларів США підтримки з-за кордону для стабільного функціонування економіки.

Як передає Укрінформу, таку думку висловив шведсько-американський економіст та дипломат Андерс Аслунд під час виступу на заході AIES у Відні.

"Що ж, дивовижна річ полягає в тому, що Українська держава, від самого початку і дотепер, функціонує напрочуд добре", – заявив експерт, який після 24 лютого 2022 року тричі відвідував Україну.

За його словами, "на перший погляд, все нормально": на вулицях є люди та машини, ресторани й магазини працюють. "Ви можете підійти до звичайного банкомата і зняти гроші зі своєї західної кредитної картки без жодних проблем. І, що дивно, люди навіть не задумаються про це. Немає ніякої карткової системи, ніякого контролю над цінами. Люди працюють, значною мірою, повертаються", – зазначив Аслунд.

Економіст також відзначив "надзвичайний фіскальний та монетарний контроль" з боку відповідних українських органів влади, який дозволив зменшити інфляцію в країні. "Тож можна сказати, що Міністерство фінансів, Національний банк та податкові органи функціонують ліпше, ніж будь-коли", – вважає він.

Експерт додав, що, за даними МВФ, минулого року податкові надходження в Україні зросли на 23%, "що є чимось досить надзвичайним".

Читайте також: Передача Україні ракет ATACMS і Taurus фундаментально змінить хід війни - Аслунд

"Прикметно також, що в Україні немає заборгованості з виплати пенсій і зарплат бюджетникам. Тобто все виплачують вчасно. Раніше в Україні неодноразово виникала заборгованість з цих виплат, але тепер її немає", – заявив Аслунд.

За оцінюванням економіста, Україна потребує щороку близько 40 млрд доларів США бюджетної підтримки з-за кордону, "бажано грантів".

Більше детально читайте про оцінювання Андерсом Аслундом фінансово-економічних аспектів війни РФ проти України в матеріалі Укрінформу за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-