У Мінекономіки збираються трансформувати програму доступних кредитів

У Мінекономіки збираються трансформувати програму доступних кредитів

Самохвалов запитує
Укрінформ
Міністерство економіки планує трансформувати програму «Доступні кредити 5-7-9%» таким чином, аби кредити видавали бізнесу справді на інвестиційні цілі або ж бізнесу з деокупованих територій.

Про це сказала заступник міністра економіки України Надія Бігун в ефірі програми Укрінформу "Самохвалов запитує".

"У програмі "5-7-9" плануємо робити зміни, щоб сфокусувати її вже зараз на переробку. Тобто, щоб ми зробили переробку пріоритетною галуззю цієї програми", - сказала Бігун.

Вона нагадала, що від початку дії програма "Доступні кредити 5-7-9%" і була націлена на перебні підприємства, однак практично відразу розпочався COVID-19, а потім і повномасштабна війна, що, власне, вимагало від цієї програми рятувати бізнес.

"Але зараз ми бачимо, що потрібно відходити від цієї концепції", - зазначила Бігун.

Читайте також: Підприємці торік отримали доступних кредитів на понад ₴97 мільярдівМінфін

Заступник міністра пояснила, що коли є така програма, за якою кредитна ставка значно нижча порівняно з ринковою, то це стимулює бізнес взяти у ній участь, і таким чином формує величезний попит. Натомість саме банк вирішує, кого саме кредитувати - того, у кого гарний фінансовий стан і він обов'язково поверне кредит, чи все ж більш ризикового підприємця. Тому, звісно, відповідь очевидна, кого саме обере банк. І у бізнесу, якому справді потрібна була допомога, не було шансів отрмати фінансову допомогу.

"Тому ми будемо зараз програму активніше змінювати. Там, фактично, буде два ключових напрямки. Один напрямок - це бізнес, який хоче розвиватися, який буде брати гроші на інвестиційні цілі, і другий - це бізнес, який дійсно потребує допомоги, це деокуповані території", - сказала Бігун.

Як повідомлялося, програма «Доступні кредити 5-7-9%» стартувала в Україні 1 лютого 2020 року. Програму реалізує Фонд розвитку підприємництва (ФРП), єдиним учасником якого є уряд України в особі Міністерства фінансів. ФРП уклав угоди про співробітництво із 45 банками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-