БЕБ торік упередило ₴2,1 мільярда незаконного відшкодування ПДВ

БЕБ торік упередило ₴2,1 мільярда незаконного відшкодування ПДВ

Укрінформ
Аналітики Бюро економічної безпеки у 2023 році упередили 2,1 млрд грн незаконного відшкодування податку на додану вартість.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба БЕБ.

"Безпідставне відшкодування ПДВ - одне з найпоширеніших фіскальних порушень. Минулого року аналітики Бюро економічної безпеки упередили 2,1 млрд грн незаконного відшкодування податку на додану вартість", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що серед нелегальних схем, які використовують підприємці, фахівці Бюро виділяють три найбільш розповсюджених. Перша – це фіктивне працевлаштування на підприємства людей з інвалідністю. Їх документально оформлюють на роботу та у такий спосіб отримують пільгові умови оподаткування ПДВ та право заявляти на бюджетне відшкодування. Фактично ж ці особи не працюють.

Другою, не менш поширеною, схемою є декларування не існуючих залишків товарів на підприємстві. Компанії імпортують товар, потім продають його за готівку, а у податковій звітності декларують, що він залишився на складах. Таким чином підприємство отримує право на відшкодування ПДВ з Державного бюджету.

Читайте також: За ініціативи БЕБ до санкційного списку внесли 10 російських суб’єктів

Третя схема – це формування фіктивного податкового кредиту компаніями експортерами. Вони закуповують товар, на приклад зернові культури, за готівку. Потім експортують їх, отримуючи прибуток, та заявляють на бюджетне відшкодування ПДВ до Держподаткової служби.

Як повідомлялось, Бюро економічної безпеки виявило ризикових закупівель на понад 105 млн грн під час аналізу тендерів із відновлення зруйнованого житла на Київщині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-