У Мінвідновленні пропонують зараховувати ПДФО за місцем реєстрації платника податків

У Мінвідновленні пропонують зараховувати ПДФО за місцем реєстрації платника податків

Укрінформ
У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури надають перевагу практиці нарахування податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) за місцем реєстрації платника податку, а не за місцем розташування підприємства.

Як передає Укрінформ з посиланням на Мінвідновлення, про це йшлося під час засідання експертної групи, яке було присвячено обговоренню визначення нового механізму зарахування ПДФО.

«Перегляд механізму зарахування ПДФО покликаний зменшити диспропорції в розвитку громад, що є одним з ключових принципів Європейського Союзу і зобов’язанням України на шляху до членства в ЄС. Наразі у Верховній Раді зареєстровано 16 законодавчих ініціатив, які пропонують різні підходи до цього питання. Міністерство відновлення надає перевагу практиці, яка застосовується в країнах ЄС, а саме: нарахуванню ПДФО за місцем реєстрації платника податку», - йдеться в повідомленні.

Передбачається, що зміна механізму зарахування ПДФО за місцем реєстрації дозволить значно підвищити надходження до бюджетів невеликих за чисельністю громад. Адже часто мешканці невеликих громад працюють у великих містах, сплачуючи ПДФО в їхні бюджети. В результаті виникає значна диспропорція в надходженнях у бюджети громад, що безпосередньо впливає на їхній розвиток.

В обговоренні питання взяли участь представники Міністерства фінансів, Податкової служби, Асоції міст та громад, а також представників проєктів міжнародної технічної допомоги.

Читайте також: У законі про «військовий» ПДФО закладено списання давніх боргів громад - депутат

Учасники обговорення розглянули декілька підходів до збору і моделювання даних, які дозволять оцінити вплив зміни механізму розподілу ПДФО на розвиток територіальних громад.

Зокрема, були розглянуті можливості отримання та обробки неперсоналізованих даних державних реєстрів щодо місця реєстрації та проживання, обсягів та місця сплати ПДФО в розрізі громад, а також проведення соціологічного дослідження, яке дозволить визначити, в тому числі, чи зміна механізму зарахування змінить настрої щодо перереєстрації за фактичним місцем проживання. І врахувати це під час підготовки відповідних законодавчих змін.

Зазначається, що обговорення продовжаться в межах нових зустрічей експертної групи. Як повідомлялося, у 2023 році до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 441,9 млрд грн, що на 43,8 млрд грн більше, ніж у 2022 році. Основними доходами загального фонду місцевих бюджетів (без урахування міжбюджетних трансфертів) були: 289,4 млрд грн – податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), 55,8 млрд грн – єдиний податок, 34,5 млрд грн – плата за землю, 22,4 млрд грн – акцизний податок, 14,5 млрд грн – податок на прибуток підприємств приватного сектору економіки та 9,1 млрд грн – податок на нерухоме майно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-