САП завершила слідство у справі про збитки Енергоатому на ₴100 мільйонів

САП завершила слідство у справі про збитки Енергоатому на ₴100 мільйонів

Укрінформ
Правоохоронці завершили слідство у справі заволодіння 100 млн грн під час будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«15 січня 2024 року прокурор прийняв рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно чотирьох осіб, серед яких посадовці ДП НАЕК «Енергоатом» та приватної компанії, які підозрюються у завданні майже 100 млн грн збитків ДП «НАЕК «Енергоатом». Наразі за дорученням прокурора детективами НАБУ відкрито матеріали справи стороні захисту для ознайомлення», - йдеться у повідомленні.

Серед підозрюваних учасників схеми: генеральний директор відокремленого підрозділу ДП НАЕК «Енергоатом», начальник кошторисно-договірного відділу відокремленого підрозділу, керівник приватної компанії та працівник юридичного відділу компанії.

Їм інкримінують порушення ч. 5 ст. 191 КК (Привласнення чи розтрата чужого майна в особливо великих розмірах).

Читайте також: В Україні викрили схему крадіжки електрики Укренерго більш як на 700 мільйонів

Як установили правоохоронці, у грудні 2020 року між ВП «Атомпроектінжиніринг», що входить у структуру ДП НАЕК «Енергоатом», та заздалегідь визначеною приватною компанією в обхід відкритих торгів було укладено договір на завершення будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

З метою заволодіння коштами ДП «НАЕК «Енергоатом» додатковими угодами підозрювані втричі збільшили ціну договору – з 421 млн грн до 1,497 млрд грн, зокрема додавши до його умов постачання обладнання системи радіаційного контролю. Це обладнання компанія-підрядник закупила за ринковою вартістю, а потім у 2021 році реалізувала ДП «НАЕК «Енергоатом» набагато дорожче. У результаті цих дій Енергоатом переплатив майже 100 млн грн.

Читайте також: СБУ викрила «схему» на ₴10 мільйонів під час ремонту нафтопроводу

Як повідомляв Укрінформ, у Києві перед судом постануть п’ять учасників схеми, які незаконно заволоділи будівлями та укриттями державного підприємства одного з міністерств загальною площею 1500 кв. м на суму 64 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-