Україна скоротила експорт агропромислової продукції на 17% у поточному маркетинговому році - УКАБ

Україна скоротила експорт агропромислової продукції на 17% у поточному маркетинговому році - УКАБ

Укрінформ
Україна у 2023/2024 маркетинговому році (з 1 липня по 31 грудня 2023 року) експортувала 31 млн т продукції агропромислового комплексу (АПК), що на 17% менше, ніж за аналогічний період 2022/2023 МР.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу у Фейсбуці.

"За перше півріччя 2023/24 маркетингового року Україна змогла експортувати 31 млн т агропромислової продукції різних видів, що на 17% менше аналогічного показника минулого року", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у грудні 2023 року Україна експортувала 7,7 млн т продукції АПК, що на 15% більше аналогічного показника попереднього місяця. При цьому не вся продукція встигла фізично перетнути кордон і значна кількість транспорту ще стоїть у чергах на виїзд.

У грудні торік Україна експортувала 5,4 млн т зернових культур (частка кукурудзи у структурі експорту - 64%, пшениці - 32%, ячменю - 4%), що на 20% більше, ніж у листопаді 2023 року. Експорт олійних культур становив 774 тис. т (частка соєвих бобів – 56%, ріпаку – 37% та насіння соняшнику – 5%), що на 14% менше, ніж у листопаді.

Україна у грудні експортувала 708,3 тис т рослинних олій, що на 15% більше, ніж у листопаді. Експорт макухи після вилучення рослинних олій у грудні зріс на 7% - до 493,7 тис. т. Інших видів агропромислової продукції було експортовано 401 тис. т, що на 5% більше, ніж у листопаді торік.

В УКАБ зауважують, що головна відмінна риса експорту в грудні 2023 року – це початок активного експорту кукурудзи завдяки наявності морського експорту, який дозволяє експортувати в такі країни, як Китай та Єгипет.

Читайте також: Україна вже експортувала понад 20,2 мільйона тонн зернових та зернобобових

"Україні вкрай необхідно зберегти та наростити обсяги експорту. Незначні експортні відвантаження на початку маркетингового року призвели до накопичення залишків, насамперед зернових культур, і станом на початок 2024 року ми маємо більші перехідні залишки, ніж рік тому. А це «заморожені» кошти українських аграріїв, які необхідні для продовження господарської діяльності, особливо на фоні низьких цін на зернові та олійні культури на українському ринку", - підкреслюють в УКАБ.

Як повідомляв Укрінформ, за попередніми оцінками, у 2023 році Україна експортувала 67,5 млн т агропромислової продукції різних видів, що на 15% перевищує аналогічний показник попереднього року.

Фото: Фейсбук Олександр Кубраков

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-