Робота ФОПів у 2024 році: податки, звітність, можливості кредитування

Робота ФОПів у 2024 році: податки, звітність, можливості кредитування

Укрінформ
З’ясовуємо, що змінилося цьогоріч для українського мікро-, малого й середнього бізнесу

Незважаючи на затвердження урядом наприкінці грудня Національної стратегії доходів, суттєвих змін у роботі вітчизняного бізнесу, зокрема й фізичних осіб-підприємців (ФОПів), поки що не буде. Більшість положень стратегії наберуть чинності упродовж 2025–2027 років, залежно від напрацювання нормативної бази у розвиток рамкового документа. Хоча, як і щороку, без незначних відмінностей не обійшлося. Пов’язані вони здебільшого зі зміною деяких показників державного бюджету та набранням чинності окремими нормами законодавчих та нормативних актів, ухвалених раніше. То що ж і для кого змінилося?

ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ

У зв’язку із запланованими на нинішній рік двома етапами підвищення мінімальної заробітної плати (до 7100 грн з 1 січня та до 8000 грн – з 1 квітня) та збільшенням з початку року прожиткового мінімуму (2920 грн проти 2589 грн у 2023-му) в Україні, змінюється й низка показників, що впливають на діяльність фізичних осіб, – підприємців. Йдеться, зокрема, про ліміти річного доходу для ФОПів, що є граничною межею, у разі перевищення якої підприємця можуть перевести на загальну систему оподаткування.

Граничний ліміт для перебування на 1 групі «спрощенки» зросте до 1185700 гривень (167 розмірів мінімальної зарплати);

● для 2 групи – 5 921 400 гривень (834 розмірів мінімальної зарплати);

● для 3 групи – до 8 285 700 гривень (1167 розмірів мінімальної зарплатні).

Якщо ФОП перевищить максимальний поріг доходу, то вже з наступного кварталу він має перейти до застосування іншої групи єдиного податку або на загальну систему оподаткування. Водночас сума перевищення доходу оподатковується за ставкою 15%.

Сума податків, яку мають сплачувати підприємці у межах «спрощенки», цьогоріч також зросте.

Для ФОП 1 групи

Єдиний податок – 302 гривні 80 копійок на місяць (10% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на перше січня).

Ставка ЄСВ (на себе):

● з 1 січня – 1562 гривні на місяць (22% від мінімальної зарплатні);

● з 1 квітня – 1760 гривень на місяць (22% від мінімальної зарплати).

Для ФОП 2 групи

Єдиний податок – 1420 гривень на місяць (20% від мінімальної зарплатні).

Ставка ЄСВ (на себе):

● з 1 січня – 1562 гривні на місяць (22% від мінімальної зарплатні);

● з 1 квітня – 1760 гривень на місяць (22% від мінімальної зарплати).

Для ФОП 3 групи

Єдиний податок – 5% від доходу, або 3% від доходу +ПДВ.

Ставка ЄСВ (на себе):

● з 1 січня – 1562 гривні на місяць (22% від мінімальної зарплатні);

● з 1 квітня – 1760 гривень на місяць (22% від мінімальної зарплати).

Для ФОП 4 групи (фермерські господарства)

Ставка Єдиного податку з одного гектара сільськогосподарських угідь або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель, розташування (у відсотках до бази оподаткування).

Ставка ЄСВ (на себе):

● з 1 січня – 1562 гривні на місяць (22% від мінімальної зарплатні);

● з 1 квітня – 1760 гривень на місяць (22% від мінімальної зарплати).

Максимальна сума ЄСВ збільшиться до 23 430 грн у січні та до 26 400 грн, починаючи з квітня.

ОСОБЛИВ

ОСТІ ОБЛІКУ ТА ЗВІТНОСТІ

Що стосується термінів сплати податків, то ЄП за січень (у новому розмірі) ФОПам 1 та 2 груп треба сплатити до 19 січня.

Як і раніше, сплатити цей податок можна авансом за увесь звітний період (квартал або рік), але не більш ніж за період до кінця звітного року.

Крайній термін сплати збільшеного ЄСВ за перший квартал – 19 квітня (загалом 4686 грн). А до 19 січня підприємці мають сплатити внесок за IV квартал минулого року – за торішніми ставками, себто 1474 грн на місяць (4422 грн).

ФОПи 3 групи, як відомо, сплачують ЄП щокварталу – не пізніше, ніж за 10 днів після завершення граничного терміну подання квартальної податкової декларації. Тобто ЄП за IV квартал 2023 року таким підприємцям належить сплатити до 19 лютого.

А податкові декларації за 2023 рік ФОПам 1 та 2 груп потрібно здати до 29 лютого 2024-го (у документі вказують дані і про сплату ЄП, і про сплату ЄСВ). ФОПи 3 групи мають подати декларацію до 9 лютого 2024 року.

До речі, з 1 січня вводять в дію нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи. Про це нагадують у Державній податковій адміністрації.

Нова форма декларації передбачає виокремлення податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) у разі визначення мінімального податкового зобов’язання ФОПами.

Крім того, змінився порядок розрахунку суми ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету на умовах права податкової знижки. Тепер ФОП (платник ПДФО) має право додати до податкової знижки за результатами звітного податкового року витрати на купівлю акцій чи інших корпоративних прав резидента Дія.Сity.

Важлива ще й така новація: з 1 січня усі суб’єкти господарювання, які працюють у населених пунктах, де живе понад 5 тисяч людей, повинні використовувати платіжні термінали. Інакше штраф – від початкового у розмірі 1,7 тис. грн до максимального у 17 тис. грн. Виняток – торговці-ФОПи 1 групи та ФОПи, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну чи виносну торгівлю, продають власноруч вирощену або відгодовану продукцію.

Однак тепер дія цієї норми не поширюється на тих ФОПів, що господарюють в громадах, які розташовані в районах ведення воєнних дій або перебувають на тимчасово окупованих територіях. Причому вимога мати платіжні термінали не працюватиме для ФОПів ще протягом трьох місяців після припинення воєнних дій чи деокупації.

Нагадаємо, з початку минулого року можливість здійснення безготівкових розрахунків зобов’язані забезпечувати торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах, де мешкає понад 25 тисяч людей.

МОЖЛИВОСТІ КРЕДИТУВАННЯ

Якщо врахувати, що, за даними Мінцифри, у 2023 році українці відкрили через Дію понад 229 тисяч нових ФОПів, то, безумовно, важливим для роботи як новачків, так і бувалих малих підприємців є пошук додаткового фінансування – для поповнення оборотного капіталу, модернізації чи інвестиційного розвитку.

Зважаючи на доволі високі ставки комерційних кредитів, цього року, як і минулого, основні сподівання – на пільгові державні програми. В сегменті мікро-, малого й середнього бізнесу розраховують передовсім на програми «Доступні кредити 5–7–9%» і «Доступний факторинг» (беззаставне фінансування для мікро-, малих та середніх підприємств з відтермінуванням платежу).

Обидві програми працюватимуть і цього року. На компенсацію процентних ставок за програмою «5–7–9%» у Державному бюджеті-2024 передбачено понад 18 мільярдів гривень. Нагадаємо, у 2023 році підприємці отримали майже 24 тисячі доступних кредитів загалом на 97,2 мільярда гривень. З моменту ж старту програми уповноважені банки надали майже 79 тисяч кредитів на 267 мільярдів гривень.

Водночас, за оцінюваннями експертів, бізнесам, які працюють у відносно безпечних регіонах України, у 2024-му отримати такий кредит буде трохи складніше. Адже акцент під час втілення програми тепер робитимуть на підтримку регіонів з високими воєнними ризиками, нещодавно звільнених територій, галузей, які найповільніше відновлюються після втраченого на початку повномасштабного російського вторгнення. Натомість аналітики прогнозують поступове зростання частки інвестиційних кредитів – на придбання основних засобів ведення бізнесу.

Великий розрахунок – і на грантову допомогу як від держави, так і від міжнародних фінансових інституцій та країн-партнерів. Уряд розширює програми підтримки бізнесу та просить місцеву владу долучатися до їхнього співфінансування. За словами першого віцепрем’єра, міністерки економіки України Юлії Свириденко, цьогоріч малі та середні підприємства зможуть отримати від держави 15 тисяч грантів на розвиток. Для цього витратять щонайменше 3,5 мільярда гривень.

«Продовжимо грантові програми для започаткування або розширення бізнесу. У 2024-му можемо видати 14 тисяч мікрогрантів для малого бізнесу – до 250 тисяч гривень та 1 тисячу грантів для переробних підприємств, які можуть отримати до 8 мільйонів гривень на розвиток», – деталізувала урядовиця.

Також, за її словами, діятиме програма часткової компенсації виробництва сільгосптехніки. Вперше в бюджеті передбачено ресурс – 1 мільярд гривень – на розширення мережі індустріальних парків, на території яких підприємці мають змогу скористатися низкою пільг.

Як і раніше, через Дію можна отримати грант на власну справу. На допомогу можуть претендувати майбутні або чинні підприємці, які не мають заборгованості перед держбюджетом, не ведуть діяльності на тимчасово окупованих територіях України або на території РФ, не притягнуті до кримінальної відповідальності й не перебувають під санкціями. Сума гранту – від 50 до 250 тисяч гривень.

Через Дію можна подати заявку і на грант для створення або розвитку ветеранського бізнесу. У програмі можуть брати участь особи з інвалідністю (внаслідок війни), учасники бойових дій чи їхні дружини та чоловіки. Максимальна сума гранту – 1 мільйон гривень. У разі надання гранту на понад 250 тисяч програма покриває 70% витрат на проєкт. Решту треба надати з особистих коштів.

А в межах державної програми «єРобота» підприємці можуть отримати грант на створення чи розширення бізнесу за такими напрямами: розвиток переробного підприємства, розвиток тепличного господарства, закладка саду, мікрогрант на власну справу, реалізація стартапу, навчання IT-професії. Сума – від кількох десятків тисяч (мікрогранти) до кількох мільйонів гривень (у разі інвестицій у промислове виробництво та тепличне господарство).

Владислав Обух, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-