Україна виконала свою частину домовленостей із розблокування кордону з Польщею - Мінвідновлення

Україна виконала свою частину домовленостей із розблокування кордону з Польщею - Мінвідновлення

Укрінформ
Україна виконала свою частину домовленостей, зафіксованих у плані дій для розблокування кордону з Польщею.

Про це заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач в ефірі телемарафону "Єдині новини", передає кореспондент Укрінформу.

"План, який ми узгодили, з боку України виконаний, і до нас на сьогодні питань немає. Питання в тому, що ще протестувальники вимагають від польського уряду", - зазначив Деркач.

Він наголосив, що неможливість скасування угоди про лібералізацію перевезень підтвердив і Європейський Союз, і польський уряд.

Деркач також повідомив, що кількість двосторонніх перевезень, здійснених польськими перевізниками, знизилася лише на 5% порівняно з періодом до повномасштабного вторгення. "Тому їхні заклики, що українські перевізники повністю "вбили" польський ринок перевезень, не відповідають дійсності", - наголосив посадовець.

Читайте також: ДПСУ не фіксує блокування руху на кордонах зі Словаччиною, Угорщиною і Румунією

Водночас, за його словами, Україна лише у листопаді 2023 року недоотримала майже ₴10 мільярдів митних зборів через блокування кордону. Збитків зазнає і Польща.

Як повідомлялося, у грудні 2023 року Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з новим керівництвом Міністерства інфраструктури Польщі узгодили план дій для розблокування спільного кордону.

Польські перевізники 6 листопада розпочали блокаду руху вантажівок поблизу трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: "Корчова – Краківець", "Гребенне - Рава-Руська", "Дорогуськ – Ягодин".

Читайте також: Польський єврокомісар ініціює обмеження імпорту в ЄС українського цукру та м’яса птиці

Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30 червня 2024 року.

23 листопада до акції приєднались польські аграрії у пункті пропуску "Шегині-Медика", висуваючи свої вимоги. Уряд Польщі домовився з фермерами про призупинення протесту в цьому місці на невизначений період. Увечері 6 січня у Польщі відновили рух вантажівок дорогою до ПП «Медика - Шегині».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-