Фінляндія планує заборонити імпорт російського скрапленого газу з 2025 року

Фінляндія планує заборонити імпорт російського скрапленого газу з 2025 року

Укрінформ
Фінляндія планує заборонити імпорт скрапленого природного газу (СПГ) з Росії з 2025 року.

Про це повідомляє Радіо Свобода із посиланням на міністра клімату і навколишнього середовища Фінляндії Кай Мюккянена, передає Укрінформ.

"Я не хочу обіцяти якусь конкретну дату, але, сподіваюся, наступного року ми опинимося в такій ситуації, коли заборона набуде чинності", - сказав Мюккянен.

За його словами, це можливо зробити завдяки погодженій на початку грудня між країнами ЄС і Європарламентом реформі газового ринку Євросоюзу. Вона дає змогу державам-членам ЄС заборонити імпорт російського і білоруського трубопровідного газу і СПГ. При цьому заборона може бути встановлена тільки на обмежений період часу і після консультації з Єврокомісією.

Очікується, що відповідна постанова набуде чинності навесні. Після цього уряд Фінляндії може представити свою пропозицію щодо заборони імпорту.

На думку Мюккянена, простішим рішенням було б ухвалення відповідних санкцій з боку Євросоюзу, але деякі країни-члени "до цього не готові".

Фінська держкомпанія Gasum продовжила імпорт СПГ із Росії після початку війни в Україні через зобов'язання за довгостроковим контрактом із "Газпромом". У компанії заявили, що після лютого 2022 року Фінляндія закупила у "Газпрому" лише мінімальну кількість газу, передбачену контрактом. Компанія не оприлюднила ні термін дії контракту, ні суму мінімальних закупівель.

Читайте також: Санкції США сильно зашкодили російському скрапленому газу - Reuters

Як повідомляв Укрінформ, із листопада 2023 року в Литві на всіх об’єктах заборонені будь-які імпорт, завантаження та дегазація російського скрапленого газу (СПГ).

У жовтні Європейська комісія заявила, що Європейський Союз має на меті покласти край залежності Європи від російського викопного палива впродовж цього десятиліття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-