Нафта подорожчала на 1,5% через перебої з поставками на Близькому Сході

Нафта подорожчала на 1,5% через перебої з поставками на Близькому Сході

Укрінформ
Ціни на нафту зросли на 1,5%  2 січня під час першої сесії нового року через потенційні перебої з постачаннями на Близькому Сході після військово-морського зіткнення в Червоному морі й сподівання на високий попит у святкові дні й економічний стимул у Китаї.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє enkorr.

Ціни на нафту марки Brent зросли на $1,20, або на 1,5%, до $78,24 за барель, тоді як ціна на нафту West Texas Intermediate у США коштувала $72,66 за барель, що на $1, або на 1,4%, більше.

Опитування Reuters серед економістів і аналітиків передбачило, що цього року нафта Brent коштуватиме в середньому $82,56 за барель, що трохи вище, ніж середній показник у $82,17 за 2023 рік. Аналітики прогнозують, що слабке світове зростання обмежить попит, але очікують, що геополітична напруженість забезпечить підтримку.

У неділю, 31 грудня 2023 року, вертольоти США відбили атаку підтримуваних Іраном бойовиків хуситів на контейнеровоз Maersk у Червоному морі, потопивши три кораблі хуситів і вбивши 10 бойовиків, підвищуючи ризики перетворення війни між Ізраїлем і Газою у більш широкий регіональний конфлікт.

«На ціну на нафту може вплинути загострення ситуації в Червоному морі у вихідні й пік сезону попиту під час фестивалю весни в Китаї», — сказав Леон Лі, аналітик CMC Markets у Шанхаї, маючи на увазі свято Нового року за місячним календарем, яке відзначається на початку лютого.

Лі додав, що прогнозований попит у святкові дні в Китаї також підвищує очікування відновлення цін у січні.

Більш широкий конфлікт може закрити ключові водні шляхи для транспортування нафти, такі як Червоне море й Ормузька протока у Перській затоці. Після морського бою іранський військовий корабель поплив у Червоне море, повідомили в понеділок іранські ЗМІ.

Читайте також: Санкції США сильно зашкодили російському скрапленому газу - Reuters

Принаймні чотири танкери, які транспортують дизельне й авіаційне паливо з Близького Сходу й Індії у Європу, пливуть навколо Африки, щоб уникнути Червоного моря, свідчать дані стеження за рухом суден.

У неділю урядові дані показали, що в Китаї очікування інвесторів щодо нових заходів стимулювання зросли після того, як виробнича активність у грудні скоротилася третій місяць поспіль.

Стимул може прискорити економічне зростання, потенційно підвищити попит на нафту в другій за величиною країні, що споживає нафту, а також підтримати ціни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-