Система Prozorro.Продажі допомогла заробити до бюджетів різних рівнів понад ₴14 мільярдів

Система Prozorro.Продажі допомогла заробити до бюджетів різних рівнів понад ₴14 мільярдів

Укрінформ
Онлайн-аукціони в державній електронній торговій системі Prozorro.Продажі допомогли заробити до бюджетів різних рівнів понад 14 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

«На кінець 2023 року через державні онлайн-аукціони в системі Prozorro.Продажі реалізовуються публічні активи на понад 20 ринках. Це результат ухвалених законодавчих рішень Уряду та Парламенту, а також ефективності системи, яка допомагає залучати кошти до державного та місцевих бюджетів вже понад сім років. Цього року майже 26 тисяч учасників - малий, середній та великий бізнес, а також громадяни, що шукали активи для своїх потреб, взяли участь в електронних торгах», - зазначила перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

З 14 млрд грн понад 4,8 млрд грн складають кошти, залучені Фондом гарантування вкладів від продажу активів банків, що ліквідуються. Майже 3,3 млрд грн надійшло до бюджетів різних рівнів за підсумками онлайн-аукціонів з малої приватизації державного та комунального майна.

Ще майже 2,7 млрд грн одержали організатори торгів з реалізації активів у справах про банкрутство для розрахунків з кредиторами боржників. Майже 1,4 млрд грн у 2023 році складають доходи організаторів земельних торгів за результатами успішних електронних аукціонів. 

За кількістю успішних аукціонів найактивніше з системою цього року працювала Укрзалізниця — понад 2 тис. завершених торгів. Серед топ-5 організаторів також Укртелеком, Держрибагентство та регіональні відділення Фонду держмайна по Львівській, Закарпатській та Волинській областях.

Читайте також: Від малої приватизації на Prozorrо.Продажі надійшло понад ₴3,3 мільярда - Мінекономіки

Найдорожчий реалізований актив в системі у 2023 році – майно збанкрутілого ПАТ “Іллічівський олійножировий комбінат”, яке продали за майже 700 млн грн. Серед топ-3 активів з найвищою фінальною вартістю – два лоти від Фонду гарантування вкладів. За права вимоги за кредитними договорами із забезпеченням у вигляді електростанції на сонячних батареях, її обладнання та бездокументарних акцій переможець сплатив понад 680 млн грн. Права вимоги за кредитними договорами із забезпеченням у вигляді ТЦ «Магелан» у Києві, майнового комплексу та дебіторську заборгованість, що належали колишній дочірній структурі російського банку, продали за понад 620 млн грн.

Як повідомлялось, на початку грудня акціонерні товариства (АТ) з державною часткою 100% почали реалізацію своїх активів за новими правилами через онлайн-аукціони в системі Prozorro.Продажі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-