В УКАБ не підтримують відтермінування другого етапу земельної реформи

В УКАБ не підтримують відтермінування другого етапу земельної реформи

Ексклюзив
Укрінформ
В асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" виступають за продовження земельної реформи без відтермінування другого етапу, який передбачає допуск суб'єктів господарювання до ринку землі та збільшення лімітів до 10 тис. га.

Про це розповів генеральний директор УКАБ Олег Хоменко в інтерв'ю для Укрінформу.

"УКАБ виступає тільки за вільний ринок. Моя особиста позиція: попри все, потрібно вже завершувати цю реформу, необхідно дати людям можливість розпоряджатися своїм майном. Якщо ціна буде низька, власники ділянок їх не продаватимуть. Окрім продажу, є ще оренда, і люди розуміють, що мають різні можливості для розпорядження своїм майном", - сказаа він.

Хоменко зазначив, що разом з цим для розвитку садівництва, зрошення, хмелярства, виноградарства в Україні потрібні довгострокові капіталовкладення.

"Усі розмови про те, що землю викуплять іноземці, ніщо інше, як лякалки, що стримують розвиток ринку. Реформа має застереження і запобіжники стосовно сценарію монополізації. Якщо тепер не розпочати другий етап, то потім він узагалі не розпочнеться. Ми не маємо інших варіантів, окрім довести земельну реформу до кінця", - підкреслив експерт.

Читайте також: Україна у поточному маркетинговому році скоротила агроекспорт на 9 мільйонів тонн - УКАБ

Як повідомляв Укрінформ, ринок землі в Україні офіційно стартував 1 липня 2021 року. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям.

З 1 січня 2024 року в Україні стартує другий етап впровадження ринку землі, коли землю зможуть купувати юридичні особи, зареєстровані в Україні. Придбати можна буде не більше 10 тис. га земель сільськогосподарського призначення.

У листопаді 2023 року була зареєстрована електронна петиція до Президента України Володимира Зеленського, автор якої звернувся до Глави держави з проханням внести на розгляд до Верховної Ради України законодавчі пропозиції, які б залишали до кінця війни чинний ліміт на ринку землі на купівлю землі сільськогосподарського призначення до 100 га «в одні руки».

Зеленський 21 грудня 2023 року звернувся до Премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля із пропозицією опрацювати питання, порушені у цій петиції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-