У NASA завдяки супутниковим знімкам з'ясували, скільки врожаю могла вкрасти Москва в Україні

У NASA завдяки супутниковим знімкам з'ясували, скільки врожаю могла вкрасти Москва в Україні

Укрінформ
За даними аналітиків NASA, на тимчасово окупованих російськими військами територіях України цього року було зібрано близько 6,4 мільйона тонн пшениці та майже 1,5 мільйона тонн насіння соняшника.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що на тимчасово окупованих Росією землях України вирощують мільйони тонн найважливіших с/г культур. Проблема в тому, що наразі оцінити реальні обсяги дуже складно.

Справа у тому, що деякі культури споживаються в цих регіонах, інші обсяги вирушають до РФ або змішуються з російським зерном та продаються на світовому ринку.

Читайте також: Українське зерно окупанти почали вивозити ще з однієї бухти Севастополя

За даними NASA, цьогоріч у тимчасово окупованих Росією регіонах України було зібрано близько 6,4 мільйона тонн пшениці — аналогічно загальному виробництву Болгарії — та майже 1,5 мільйона тонн насіння соняшнику.

Таке дослідження дозволила здійснити програма NASA з продовольчої безпеки та сільського господарства та аналіз супутникових знімків.

За словами директора програми NASA Harvest Інбала Беккер-Решефа, йдеться "про величезну кількість зерна".

Також дослідження NASA Harvest показує, що у 2023 році близько 7% сільськогосподарських угідь України було занедбано, переважно, вздовж лінії фронту.

"Оцінка вартості та шкоди для зерна, вирощеного на окупованих територіях, також важлива для будь-яких претензій, які Україна може висунути щодо репарацій до РФ", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Євродепутат: Блокада кордону з Україною слугує лише інтересам Кремля

Хоча дослідження NASA не показує, скільки зерна, вирощеного там, експортується Москвою, воно допомагає вказати, скільки потенційно може бути змішано з російським зерном, яке прямує до країн Близького Сходу та Африки.

Як повідомлялось, українські аграрії станом на 22 вересня 2023 року зібрали вже 29,8 млн тонн зернових та зернобобових культур і 7,649 млн тонн олійних культур.

Українська зернова асоціація прогнозує, що у 2023 році в Україні буде зібрано до 80,5 млн тонн зернових та олійних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-