Фіала запевняє, що Чехія позбулась залежності від російського газу

Фіала запевняє, що Чехія позбулась залежності від російського газу

Укрінформ
Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала запевняє, що республіка довела, що змогла позбутися залежності від російського газу.

Про це політик написав у своєму аккаунті в соцмережі Х, передає Укрінформ;

«Ще минулої весни була загроза, що Чехія матиме дефіцит газу, що нашій енергетичній безпеці загрожує залежність від Росії. Ми не вагалися і зробили кілька важливих кроків. Одним із них стало відкриття LNG-терміналу в Нідерландах, який може покривати значну частину споживання. І ми змогли повністю позбутися залежності від російського газу», - написав Фіала.

Як повідомляв Укрінформ, Чехія наразі не закуповує газ у Росії, але ж наприкінці листопада стало відомо, що деякі трейдери почали з жовтня імпорт російського газу до Чехії, причому в суттєвих обсягах. При цьому міністр промисловості й торгівлі ЧР Йозеф Сікела запевняє, що потреби в цьому немає. За його словами, російський газ становив 79,6 млн кубометрів загального обсягу поставок із січня до кінця жовтня цього року, тобто 1,2 відсотка. З січня до кінця вересня імпорт російського газу насправді був нульовим.

За твердженням міністра, те, що Чехія отримує російський газ, не змінює того факту, що країна остаточно позбулася залежності від російського газу. З січня до кінця вересня імпорт російського газу був нульовим.

Читайте також: Болгарія заборонила переробку нафти з РФ і скасувала податок за транзит російського газу

Як повідомлялося, до початку повномасштабної російської агресії проти України Чехія майже повністю залежала від російського газу, але заявила про готовність відмовитися від нього та замістити газом з країн ЄС і зрідженим з інших регіонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-