Райффайзен запропонував Дерипасці €1,5 мільярда за його австрійські акції

Райффайзен запропонував Дерипасці €1,5 мільярда за його австрійські акції

Укрінформ
Австрійська банківська група Raiffeisen Bank International (RBI) хоче через свою російську "дочку" викупити за 1,5 млрд євро "заморожені" акції російського олігарха Олега Дерипаски в найбільшій будівельній компанії Австрії Strabag.

Як передає Укрінформ, про рішення викупити у підконтрольної Дерипасці компанії Rasperia її частку в Strabag повідомили у вівторок в RBI.

"Raiffeisen Bank International AG (RBI) прийняв рішення придбати через свою російську дочірню компанію АТ "Райффайзенбанк" 28 500 000 акцій Strabag SE, що становить 27,78% усіх випущених акцій, у російської компанії Rasperia Trading Limited за ціною 1 510 мільйонів євро (з урахуванням попередніх дивідендів)", - йдеться у повідомленні.

За даними австрійської банківської групи, завершення придбання "залежить від низки попередніх умов, включаючи задовільне завершення RBI комплексної перевірки на предмет дотримання санкцій, отримання дозволів від регуляторів та антимонопольних органів".

Після завершення транзакції російська "дочка" Raiffeisen передасть акції Strabag материнській компанії RBI "як дивіденди у натуральній формі". Зазначається, що "затвердження дивідендів у натуральній формі компетентними російськими органами також є умовою, що передує придбанню акцій Strabag акціонерним товариством "Райффайзенбанк".

У RBI очікують, що придбання акцій Strabag та розподіл дивідендів у негрошовій формі буде завершено у першому кварталі 2024 року за умови отримання дозволів регуляторних органів та виконання інших умов.

Як повідомляє австрійське інформагентство АРА, потенційну ціну покупки акцій Дерипаски Strabag Райффайзен оцінив у 1,5 млрд євро, тобто близько 53 євро за акцію, хоча акції Strabag нині торгуються на рівні 41 євро.

У самій компанії Strabag позитивно прокоментували плани Райффайзена, заявивши, що це було б "в інтересах компанії", якби Дерипаска (підконтрольна йому компанія MKAO Rasperia Trading Limited) вийшов зі складу власників Strabag.

Читайте також: Австрія схвалила санкції проти РФ після виключення Україною Raiffeisen Bank зі списку спонсорів війни

Як повідомляв Укрінформ, у червні акціонери найбільшої австрійської будівельної компанії Strabag під час загальних зборів ухвалили рішення зменшити частку контрольованої російським олігархом Олегом Дерипаскою MKAO Rasperia у концерні до рівня нижче 25%.

Російський олігарх через свою компанію Rasperia мав 27,8% акцій Strabag. Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну та пов’язаними з цими санкціями у Strabag заявили про намір зменшити частку Дерипаски до рівня нижче за 25 відсотків. Rasperia була виключена з-поміж учасників річних загальних зборів і позбавлена права голосу на них. Також основному акціонеру – Дерипасці – цього року, як і у 2022 році, буде відмовлено у виплаті дивідендів. Його гроші були розміщені на окремому рахунку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-