Вкладники банків-банкрутів за час повномасштабної війни отримали ₴8,8 мільярда

Вкладники банків-банкрутів за час повномасштабної війни отримали ₴8,8 мільярда

Укрінформ
За час широкомасштабного вторгнення РФ в Україну Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виплатив вкладникам банків, що виводяться з ринку, 8,8 млрд грн гарантованого відшкодування.

Про це повідомила директор-розпорядник ФГВФО Світлана Рекрут на зустрічі з журналістами, передає кореспондент Укрінформу.

«За час війни Фонд гарантування виплатив вкладникам банків 8,8 млрд грн гарантованого відшкодування. З них 3 млрд грн - це сума виплаченого відшкодування за 2023 рік», - повідомила Рекрут.

Вона наголосила, що з квітня 2022 року вкладникам надано можливість отримувати відшкодування від фонду дистанційно. Таку послугу своїм клієнтам надають п'ять банків-агентів фонду - ПриватБанк, Укргазбанк, ПУМБ, Таскомбанк та банк «Південний».

Читайте також: Українці зберігають 250 мільярдів на гривневих депозитах - член ради НБУ

«Відтоді майже 30% гарантованого відшкодування отримується вкладниками саме за допомогою цього інструменту», - сказала Рекрут.

З жовтня 2023 року відшкодування від фонду можна отримати також у застосунку «Дія» через послугу повернення вкладів.

«На початок грудня через застосунок «Дія» вкладники отримали 30 млн грн гарантованого відшкодування. При цьому зручність і простота інструмента спонукала багатьох вкладників до повернення навіть невеликих депозитних сум, які залишалися у них на рахунках ліквідованих банків», - підкреслила очільниця ФГВФО.

Читайте також: У листопаді продали активів банків-банкрутів майже на ₴50 мільйонів

Як повідомлялося, з квітня 2022 року діє норма про повне відшкодування коштів вкладникам банків, рішення про виведення яких прийнято після квітня 2022 року.

Норма про 100% відшкодування запроваджена на період воєнного стану та упродовж трьох місяців після його скасування чи припинення. Після цього гарантована сума відшкодування за вкладом становитиме 600 тис. грн.

За весь час існування ФГВФО виплатив вкладникам банків, що ліквідуються,104 млрд грн.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-