В Україні оптові ціни на цибулю зросли на 40% - EastFruit

В Україні оптові ціни на цибулю зросли на 40% - EastFruit

Укрінформ
В Україні середня оптова ціна на цибулю від початку збирання пізніх сортів цибулі в серпні зросла на 40% - до 14 грн/кг (0,48 долл. США).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє EastFruit.

Зазначається, що оптові ціни на цибулю в Україні зараз зростають швидше, ніж минулого сезону, коли до весни ціни на цибулю оновили всі історичні рекорди. За даними проєкту, минулого сезону темпи зростання цін були майже на 40% нижчими, ніж зараз. Рівень ціни під час збирання цибулі у 2022 році також був значно нижчим, ніж у 2023 році.

“На відміну від минулого сезону, коли перспективи зростання цін на цибулю не піддавалися жодним сумнівам, цього року ситуація кардинально інша. І хоча більшість учасників ринку твердо вірить у зростання цін на цибулю до весни, дуже часто саме більшість і помиляється у своїх прогнозах”, – розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Він зазначив, що у поточному сезоні перспективи падіння цін на цибулю до весни також не є очевидними. Експерт назвав декілька причин, які можуть перешкодити падінню цін навесні 2024 року. Зокрема, це проблеми з якістю цибулі в ЄС, а також неможливість точної оцінки обсягів виробництва цибулі в Україні. Водночас в Україні можуть виникнути проблеми з якістю продукції, тому що в цей сектор зайшло безліч новачків без досвіду вирощування та зберігання цибулі, зокрема і з-поміж великих підприємств, які раніше вирощували зернові та олійні культури.

Ярмак також не виключає можливі проблеми зі зберіганням цибулі в Україні через вирощування продукції в менш сприятливих для цієї культури регіонах, ніж до вторгнення російських агресорів, і необхідністю досушування цибулі, яка є далеко не у всіх.

За даними проєкту, станом на ца цей час ціни на цибулю найнижчі в країнах Центральної Азії, а найвищі – в ЄС. У Польщі ціна на цибулю переважно стабільна і становить близько $0,41 долара США за кг, що лише на 3 центи США вище, ніж в Україні. У Молдові ціни зростають, але там цибуля на 10 центів дешевша, ніж в Україні.

Читайте також: В Україні картопля подорожчала на 17% - EastFruit

Експерти EastFruit пояснюють, що загалом рівень цін на цибулю наразі можна вважати звичайним для цієї пори року, якщо відкинути сезони з явним надлишком і сезони з явним дефіцитом продукції. Поточні ціни на цибулю також не дають жодних підказок щодо перспектив ціноутворення.

Аналітики проєкту не виключають, що ціни на цибулю в регіоні, за винятком Центральної Азії, можуть дещо зрости, але їхнє зростання, скоріш за все, буде нижчим за очікування трейдерів.

Як повідомляв Укрінформ, за перший тиждень грудня 2023 року в Україні ціни на ріпчасту цибулю зросли до 12-16 грн/кг ($0,33-0,44/кг), що в середньому на 20% дорожче, ніж тижнем раніше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-