Україна у листопаді майже втричі скоротила імпорт свинини - профільна асоціація

Україна у листопаді майже втричі скоротила імпорт свинини - профільна асоціація

Укрінформ
Україна у листопаді 2023 року імпортувала 677,7 т свіжої, охолодженої та мороженої свинини, що майже втричі менше, ніж у жовтні цього року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба асоціації «Свинарі України».

"Згідно з попередніми даними митної статистики, імпорт свіжої, охолодженої та мороженої свинини у листопаді склав 677,7 т сукупною вартістю 2,05 млн дол. США. Аналітики АСУ відзначають, що це майже втричі поступається обсягам завезеного минулого місяця та на 41,4% менше ніж у відповідний місяць минулого року", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що послаблення імпортної активності у другій половині осені відбулося на тлі сезонного зниження цін на внутрішньому ринку. Середні ціни закупівлі у вересні сягнули свого максимуму, після чого сезонно послаблювалися протягом жовтня-листопада. В асоціації пояснюють, що середня ціна закупівлі у листопаді була на 16% нижчою за вересневу позначку. 

Середня митна вартість імпортованої свинини у листопаді, навпаки, зросла на 17%: якщо у вересні середньозважена вартість кілограма імпортованої свинини на митному пункті складала 2,58 дол. США, то в листопаді цей показник перевищив 3 дол. США/кг. При цьому, здороження торкнулося як м’ясної сировини європейського походження, так і канадської свинини, частка якої у листопаді була переважною — 55% завезеного за листопад.

Додатковим обмеженням для надходження імпортної свинини стали логістичні проблеми та підвищенням транспортних витрат. Утім, за свідченнями імпортерів, вирішальну роль в даному випадку відіграло зниження економічної привабливості імпорту на тлі здешевлення вітчизняної сировини.

Читайте також: В Україні цибуля подорожчала за тиждень на 20% - EastFruit

Загальні обсяги імпорту свинини за 11 місяців 2023 року склали 12,6 тис. т, що в 3,7 разів менше, ніж за аналогічний період минулого року. 

«З огляду на таку динаміку, частка імпортованої свинини відповідатиме 2% загального виробництва та близько 4% промислового», — прогнозують в АСУ.

Як повідомляв Укрінформ, Україна у жовтні 2023 року імпортувала 2 тис свіжої, охолодженої та мороженої свинини т (на 5,5 млн дол. США) , що удвічі менше, ніж за аналогічний період торік та на 6,8% менше, ніж у вересні цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-