Польща вимагатиме відновлення дозволів для українських перевізників - міністр

Польща вимагатиме відновлення дозволів для українських перевізників - міністр

Укрінформ
Міністр інфраструктури Польщі Альвін Гаядур повідомив, що його країна вимагатиме на рівні ЄС відновлення дозволів для українських перевізників.

Про це він заявив під час відвідання пункту пропуску “Гребенне – Рава-Руська” на польсько-українському кордоні, повідомляє Укрінформ із посиланням на PAP.

“Польща вимагатиме відновлення дозволів, повернення попереднього статус-кво, щоб українські перевізники не відбирали нечесним способом ринок у польських перевізників”, - сказав Гаядур.

Своєю чергою заступник міністра інфраструктури РП Рафал Вебер після засідання Ради ЄС з питань транспорту у Брюсселі заявив, що Польща, а також Угорщина і Словаччина очікують: у межах спільного комітету, який має бути скликаний на підставі 7-ї статті угоди між ЄС та Україною, буде переглянуто угоду і відновлено практику дозволів для нашої країни.

Читайте також: Для подальшого блокування кордону немає жодних підстав - посол України в Польщі

Вебер повідомив, що на зустрічі він представив “тверді дані”, які нібито свідчать про “нечесну конкуренцію” з боку українських перевізників, котрі значно збільшили свою частку на ринку перевезень, особливо у країнах, що межують з Україною. За його словами, перед початком повномасштабної війни на 100 переїздів між обома країнами 35 обслуговували польські перевізники, 65 – українські. Натомість зараз 90 переїздів обслуговують українські перевізники і тільки 10 – польські.

“Ми не заперечуємо проти того, щоб і надалі підтримувати Україну, ми є лідером на цьому фронті. Проте ми не можемо допустити, щоб будь-яка допомога відбувалася за рахунок польських компаній, у цьому випадку - польських перевізників”, - наголосив Вебер.

Як повідомляв Укрінформ, 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Корчова - Краківець”, “Гребенне - Рава-Руська”, “Дорогуськ - Ягодин”. Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня.

Читайте також: Польща знову вимагатиме від ЄС скасування «транспортного безвізу» для України - Моравецький

23 листопада польські аграрії долучилися до протесту і, висуваючи свої вимоги, розпочали блокування руху вантажного транспорту на пункті пропуску "Медика – Шегині" поблизу Перемишля.

Станом на ранок 4 грудня у чергах на перетин кордону з Польщі в Україну очікували 2500 вантажівок. Цього ж дня з України до Польщі почали пропускати порожні великовагові транспортні засоби загальною дозволеною масою понад 7,5 тонн (крім порожніх неочищених цистерн) через пункт “Угринів - Долгобичув”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-