Аграрії просять уряд та владу не запроваджувати додаткових правил експорту зернових

Аграрії просять уряд та владу не запроваджувати додаткових правил експорту зернових

Укрінформ
Українська зернова асоціація закликає депутатів та уряд не впроваджувати додаткових правил та механізмів для експорту зернових, оскільки це може призвести до повної зупинки експорту, а відповідно і надходження валютної виручки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба асоціації.

"Ухвалення законопроєктів 10168-2 та 10169-2 без консультацій та залучення бізнес-асоціацій приведе до запровадження невиконуваних та незастосовних правил та, відповідно, паралічу на ринку зерна і повної зупинки експорту з України", - йдеться у тексті звернення.

Зазначається, що реалізація положень цих законопроєктів може привести до повної зупинки експорту зерна з України, тому що ці документи вносять суперечності в законодавство, зокрема в податкове.

В асоціації пояснюють, що запровадження нових правил, які зобов'язують експортерів реєструвати податкову накладну до моменту фізичного експорту зерна з території України, може призвести до того, що експортери не зможуть взагалі експортувати товар. Податковим законодавстом наразі передбачається, що реєстрація податкових накладних відбувається у двох випадках – фізичної поставки товару покупцю чи отримання оплати за товар (в нашому випадку йдеться про повну передоплату). Нові правила виключають фізичний експорт зерна, а імпортери швидше за все відмовлятимуть сплачувати повну предоплату.

Читайте також: Кислиця закликав всі країни долучатися до ініціативи «Зерно з України»

Крім цього, законопроєкти пропонують перенести перевірки податкового кредиту на момент фізичної відправки зерна на експорт. В УЗА вважають, що це дозволить податковим органам проводити таку перевірку певний час чи навіть затягувати її. В такому випадку, експортер буде змушений платити за простій суден в порту – збитки складуть мінімум 1,5-2 дол. США на тонні та можуть сягнути 50 тис. дол. США і більше на добу.

Аграрії наголошують, що ці всі збитки при експорті ляжуть на звичайного українського фермера, оскільки ризики будуть закладені в ціну закупівлі зерна у нього. Також це створює додаткові корупційні ризики.

Крім цього, депутати хочуть встановити мінімальні ціни, за якими експортери можуть відправляти зерно на експорт. В УЗА вважають, що ця норма невиконувана, оскільки закладає механізм постійного зростання мінімальної ціни експорту, що призведе до того, що з часом вона перевищуватиме реальні ціни на світовому ринку.

В асоціації підкреслюють, що завжди виступали за прозорі правила гри на ринку зерна і підтримують зусилля уряду у боротьбі з тіньовим сектором, зокрема щодо повернення валютної виручки від експорту. В УЗА вважають, що наразі потрібно протестувати ефективність нещодавно запроваджених Кабміном нових правил експорту агропродукції, а не створювати перешкоди для критично важливого для держави експорту зерна з України.

Учасники ринку сподіваються, що ці нові правила експорту полегшать роботу експортерам, які працюють прозоро і повністю виконують вимоги законодавства щодо повернення валютної виручки від експорту до країни.

Читайте також: Євросоюз високо оцінює зусилля України з відновлення експорту зерна - заява в ООН

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада України на засіданні 21 листопада 2023 року у першому читанні прийняла законопроєкти про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України, які запроваджують механізм для боротьби з «чорним» експортом зерна та неповерненням валютної виручки.

Законопроєкт "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів" (№10168-2) підтримав 231 депутат. За законопроєкт «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів» (№10169) проголосувало 253 депутати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-