Компанії втрачають мільйони гривень за кожен день блокади польського кордону

Компанії втрачають мільйони гривень за кожен день блокади польського кордону

Дослідження
Укрінформ
Кожен день простою через страйк польських перевізників на автомобільних пунктах пропуску через українсько-польський кордон обходиться компанії-експортеру в середньому в 1 млн гривень.

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані експрес опитування компаній-учасників Європейської Бізнес Асоціації (ЕВА).

"Європейська Бізнес Асоціація провела експрес опитування серед 55 членських компаній, на діяльність яких вплинув страйк на польсько-українських пунктах пропуску, що розпочався 6 листопада. За підрахунками асоціації, в середньому один день простою вартує одній компанії втрат у розмірі близько 1 млн гривень", - йдеться в повідомленні.

Сукупну орієнтовну суму збитків з початку блокади опитані компанії оцінюють щонайменше у 305,88 млн грн.

У ЕВА наголошують, що фінансових втрат зазнають як експортери, так і імпортери: 49% компаній ввозять продукцію до України, 25% товарів прямують до Польщі, 15% – до Німеччини, а також до країн Балтії, Західної Європи, США, Канади, країн Азії та Африки.

Читайте також: Блокування на польському кордоні виходить за межі заявленого страйку - Асоціація автоперевізників

Блокування руху на кордоні польськими перевізниками вже призвело до численних негативних наслідків для бізнесу в Україні та їхніх контрагентів за кордоном. Зростання витрат на перевезення впливає на собівартість продукції й на цінову конкурентоспроможність підприємств. Спостерігається зміна маршрутів, водночас збільшуються черги на словацькому та угорському кордонах.

Бізнес вже повідомляє про дефіцит транспорту, зокрема й через небажання перевізників брати замовлення на час страйку польських перевізників. Неможливість виконати зобов'язання перед українськими та іноземними замовниками спричинить штрафні санкції з боку покупців, скасування подальших замовлень та втрату клієнтів, попереджають у ЄБА.

Брак імпорту необхідної сировини чи складників створює ризики для українських виробництв. Усе це безпосередньо впливає на доступ населення в Україні до необхідних товарів та безперебійну роботу підприємств.

Читайте також: Заблоковані в Польщі

"Два тижні блокади створюють суттєві труднощі для і так обмежених можливостей української логістики", — констатували в ЄБА й закликали польський бізнес до діалогу задля розблокування польсько-українського кордону та вирішення спірних питань конструктивним шляхом.

Як повідомляв Укрінформ, з 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною. Серед вимог до уряду Польщі – повернення практики дозволів для українських перевізників; посилення для іноземців правил перевезень за ЄКМТ (Європейська конференція міністрів транспорту); неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо її фінансова діяльність відбувається не на території ЄС; створення окремої черги для автомобілів на номерах країн ЄС; створення окремої черги на всіх кордонах для порожніх фур та отримання доступу до української системи "Шлях".

За даними Державної прикордонної служби, станом на 22 листопада у чергах на пунктах пропуску "Ягодин - Дорогуськ”, “Краківець - Корчова” та “Рава-Руська - Гребенне”, перебувають 2,7 тис. вантажівок. Крім того, ще 1300 вантажівок фіксуються на напрямку пункту пропуску Шегині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-