МАГАТЕ підтверджує переведення 4-го енергоблоку ЗАЕС у «гарячий зупин»

МАГАТЕ підтверджує переведення 4-го енергоблоку ЗАЕС у «гарячий зупин»

Укрінформ
У Міжнародному агентстві з атомної енергії підтвердили, що 4-й енергоблок тимчасово захопленої росіянами Запорізької атомної електростанції було переведено у стан "гарячий зупин".

Як передає Укрінформ, про це йдеться в опублікованій на сайті МАГАТЕ заяві генерального директора Рафаеля Маріано Гроссі.

За його словами, Запорізька АЕС знову використовує 4-й реакторний блок для вироблення пари на об'єкті після усунення витоку води, виявленого в середині серпня.

"Завершивши минулої суботи переведення 4-го енергоблока з "холодного зупину" на "гарячий", ЗАЕС перевела 6-й енергоблок, який тимчасово виробляв таку пару під час ремонтних робіт, у "холодний зупин", якого було досягнуто вчора вранці", - йдеться у заяві.

Гроссі нагадав, що у вівторок нова група експертів МАГАТЕ прибула на ЗАЕС, щоб замінити колег, які були там протягом останніх кількох тижнів. Це вже дванадцята місія організації.

Читайте також: МАГАТЕ схвалило резолюцію про негайне повернення ЗАЕС під повний контроль України

Також він зазначив, що нова команда МАГАТЕ продовжує запитувати доступ до всіх шести турбінних залів в один і той самий день, аби мати можливість підтвердити відсутність будь-яких матеріалів і обладнання, які можуть суперечити принципам захисту ЗАЕС. Однак цей запит ще не схвалено, і команда може підтверджувати статус лише одного машинного залу за раз.

Експерти МАГАТЕ також продовжують вимагати доступу до дахів реакторних корпусів № 1, 2, 5 і 6, який вони очікували отримати цього тижня.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у середу "Енергоатом" заявив, що росіяни перевели четвертий енергоблок ЗАЕС у "гарячий" стан.

Читайте також: МАГАТЕ не ухвалило жодного рішення про те, що Росія здійснює ядерний тероризм - експерт

ЗАЕС, найбільша атомна електростанція в Європі, з 4 березня минулого року захоплена російськими військовими. З того часу загарбники розміщують на майданчику станції військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, викликаючи відключення енергоблоків та звинувачуючи у цьому Збройні сили України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-